• dimarts 21 de març del 2023

Emaya i Cort esborren més de 3.000 pintades al mig any i netegen 364 metres quadrats de grafits a les muralles

img

PALMA, 12 Jul.

Emaya i l'àrea d'Infraestructures de l'Ajuntament de Palma han fet front comú per esborrar més de 3.000 pintades al mig any i netejar 364 metres quadrats de grafits a les muralles.

Segons ha informat l'Ajuntament de Palma en nota de premsa, el president d'Emaya, Ramon Perpinyà i la regidora d'Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, han fet balanç aquest dimarts del volum de pintades vandàliques que s'estan esborrant dia rere dia a la ciutat durant el darrer mig any.

Perpinyà ha explicat que durant aquest primer mig any Emaya ha duplicat en sis mesos la neteja de pintades vandàliques. "Si seguim a aquest ritme a finals d'any haurem eliminat el doble de pintades que l'any passat", ha dit i ha recordat que a més a més en aquests sis mesos s'han eliminat 104 pintades en espais privats. "Recordem que tenim un servei de neteja en espais privats que està subvencionat i esborra en menys de 15 dies pintades; tothom que ho demana està molt satisfet", ha afegit.

Pastor, pel seu part, ha explicat que des del mes d'abril passat l'Oficina antigrafitis té personal propi i està adscrita al servei d'Accessibilitat. "El primer treball que es va fer va ser un recopilatori de tots els grafits que hi ha a Palma; es van identificar més de 4.000 pintades, sabem on està i s'està treballant. L'Ajuntament el que fa és demanar a altres àrees municipals ia d'altres
/>administracions que netegin les pintades en espais públics i en aquests mesos s'han esborrat més de 400 pintades", ha assenyalat.

La regidora d'Infraestructures i Accessibilitat ha recordat així mateix el cost que té la neteja de pintades per part de lAjuntament. "Hem invertit més de 94.000 euros a netejar pintades només al parc de Sa Riera en els últims dos anys i són una llàstima perquè són diners del pressupost municipal que deixem d'invertir en actuacions noves", ha dit.

L'Oficina antigrafitis va iniciar la seva feina el novembre del 2021 i ha rebut via correu electrònic [email protected] un total de 272 denúncies ciutadanes. Un dels treballs més importants que s'han fet és un inventari intern, a través del Servei d'Accessibilitat i Control de la via Pública, que va comptabilitzar i classificar 4.054 pintades a Palma.

Des de l'Oficina antigrafits es classifiquen les pintades en funció de si són o no en espais municipals, o espais privats o altres administracions i tenint en compte si estan catalogats o no. En aquest sentit, es comunica als diferents propietaris que procedisquen a la neteja. A través d'aquest procediment s'han netejat 47 pintades de les 125 denúncies rebudes en pocs mesos.

Quant a l'inventari intern amb més de 4.000 grafits, l'Oficina ha gestionat un total de 1.040 ordres de neteja. que 445 ja s'han netejat.

Pel que fa als grafits existents a la muralla i en edificis municipals catalogats amb un alt grau de protecció (BIC), s'han netejat a través d'una empresa especialitzada un total de 364 ,79 metres quadrats de grafits.

Durant el primer semestre de 2022 Emaya ha eliminat 2.445 pintades, fruit del vandalisme en diversos elements de la via pública --contenidors, papereres, murs, escultures, parets, façanes, etc.--.

Aquesta xifra suposa gairebé duplicar les accions del 2021, quan en tot l'any es van realitzar 2.660 intervencions, 1.330 durant el primer semestre. En aquests primers sis mesos del 2022 s'han realitzat 2.445 actuacions, una mitjana de 16,3 pintades eliminades per jornada.

Una part important d'aquestes pintades vandàliques, unes 2.000, s'han eliminat de contenidors i papereres. En altres elements diversos de la via pública, com ara parets, murs i altres estructures de la ciutat, o fins i tot a escultures, s'han eliminat més de 350 pintades. Més d'un centenar són actuacions a façanes privades, en el marc del servei l'eliminació de pintades en edificis privats.

El servei d'eliminació de pintades vandàliques compta amb quatre operaris, un furgó dotat del material i les eines per a aquesta funció i un vehicle amb equip daigua a pressió. El cost d'aquest primers sis mesos de l'any ha estat de 165.000 euros,
quan durant el mateix període del 2021 va ser de 158.000 euros. D'aquesta manera, aquest any, a més de fer més actuacions, s'han realitzat de manera més eficient.

El procediment de neteja és variable en funció tant del suport sobre el qual s'ha fet la pintada --pedra , marès, ciment...-- com del tipus de pintura, retolador o esprai utilitzat per fer-la, i la ubicació. El mètode de retirada és diferent en cada cas i va sempre de menys a més abrasiu en funció de les necessitats --productes químics, aigua a pressió, pintura--.

Algunes de les principals actuacions de neteja d'aquests darrers mesos s'han realitzat a zones del litoral com ara els murs de la platja de Palma, els accessos a Cala Major, els murs de Can Pere Antoni o les escales de Can Barberà. També s'han fet neteges destacades a Sa Riera --parets, pont de l'avinguda de Portugal, pont dels Instituts--, les parets exteriors del parc verd de Son Castelló, molí de Garleta, zona d'oci caní de Joan Gris, aparcament de la plaça de Madrid o Sa Feixina.

També destaca la neteja d'elements escultòrics afectats pel vandalisme com la placa dedicada a Gabriel Fuster Mayans, a la plaça Major, al pedestal d'una de les escultures de Tomàs Vila a la plaça de la Reina, o l'escultura de Betty Gold situada a la Ronda de Migjorn, davant del Baluard de Sant Pere o el del carrer de la
Polvora.

banda, durant aquest semestre s'han realitzat 104 actuacions a parets d'edificis privats, prèvia sol·licitud per part dels propietaris dels edificis.

Cal recordar que Emaya té un servei específic per a l'eliminació de pintades en edificis privats, amb una tarifa simbòlica de dos euros per metre quadrat, que han de sol·licitar els titulars dels immobles afectats. Algunes d'aquestes accions de neteja s'han realitzat al carrer de Josep Darder, d'Alfons el Magnànim, d'Eusebi Estada, de Jaume Balmes, Costa de la Pols, passatge de Joan XXIII, de Lluc de Tena, passeig Marítim, del Marquès de la Fontsanta, entre d'altres.

Notícies més vistes Avui