• dimarts 6 de juny del 2023

Empresaris de guinguetes de platja exigeixen "gestió" per "mantenir oferta complementària de qualitat" a Mallorca

img

A la presentació, aquest dissabte, de l'Associació Adopuma

PALMA, 30 Jul.

Empresaris de restauració i guinguetes de platja de l'illa de Mallorca s'han unit al voltant de l'Associació d'Empresaris de Concessions i Explotacions de Serveis Temporals al Domini Públic Marítim Terrestre de Mallorca (Adopuma), presentada aquest dissabte, per exigir al Govern "més gestió i menys prohibició" per "mantenir l'oferta complementària de qualitat".

Segons ha informat el vocal portaveu d'Adopuma i propietari de Can Gavella, Jaume Perelló , en declaracions als mitjans, "la unió dels empresaris entorn d'Adopuma s'emmarca en la voluntat d'aquests a unir-se per defensar els seus drets i, alhora, evitar que, a causa de les decisions de la Demarcació de Costes de no autoritzar algunes instal·lacions temporals d'establiment ments de restauració i guinguetes de platja a multitud de llocs de Mallorca, aquestes desapareguin".

"Els empresaris d'aquestes instal·lacions som els primers que estem interessats en la protecció del medi ambient, però no pot tornar a succeir que negocis amb més de 60 anys d'història, com ha passat aquest any, vegin reduït el seu volum de negoci perquè Demarcación de Costas no ha donat les autoritzacions per a les terrasses de les guinguetes o per a la instal·lació de para-sols, seguint, malgrat no ser aquests vinculants, informes de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern", ha considerat sobre això.

Doncs, per a Perelló, "l'executiu no pot estar, per una banda, reclamant un turisme de qualitat i, de l'altra, mentrestant, carregant-se l'oferta complementària de qualitat que ofereixen tant les instal·lacions de restauració i guinguetes com les d'hamaques i para-sols”. "Un hotel de luxe es pot trobar a qualsevol ciutat del món, però per ser una destinació de qualitat calen bons aeroports i bones carreteres, a més de bons restaurants i guinguetes", ha apuntat.

Així mateix , ha defensat que "les instal·lacions de platja són una oferta sostenible que genera qualitat". "Això és el que els empresaris volem demostrar, no pretenem posar més guinguetes, sinó fer la mateixa feina que anys anteriors. No és de rebut que per una guerra política, per veure qui és el més ecologista, hi hagi negocis on s'hagi reduït un 75 per cent el volum de treball i s'estigui facturant un 25 per cent del que es facturava el 2021".

Per aquest motiu, ha exigit que "amb independència del color de qui governi, les normes siguin clares”. Doncs, ha assegurat, “denegar llicències a empresaris de restauració i quiosquets no redueix la gent que ve a la platja, és més, la gent segueix venint i, sinó hi ha serveis, compren a comerços propers oa la venda ambulant i la platja acaba omplint-se de residus”.

Finalment, ha lamentat que “no s'ha demostrat que el fet que no hi hagi guinguetes a les platges ajudi a reduir l'impacte del canvi climàtic”. I, tot i això, ha emfatitzat, "estan perjudicant concessionaris, molts dels quals són empreses mallorquines, no multinacionals". "El Govern ha de gestionar, no prohibir i, tot i això, sembla que aquest últim és l'únic que vol fer aquest executiu", ha sentenciat Perelló.

Per la seva banda, el president de la nova Associació , Onofre Fornés, ha explicat que "els empresaris s'han d'unir per ser tinguts en compte per l'Administració". "Les coses no es fan bé. Platja de Muro i Mallorca són un paradís i en aquest moment s'estan carregant allò en què hem treballat durant molts anys. Ens tenen totalment abandonats i demanem que ens escoltin. Per això hem creat ADOPUMA e convidem als empresaris que tinguin concessions que s'adhereixin a nosaltres i que ens acompanyin per unir les nostres forces”, ha manifestat Fornés.

El president de Restauració Mallorca CAEB, Alfonso Robledo, ha mostrat el seu suport a Adopuma . "Cal lluitar. Volem turisme de qualitat però no ho estem cuidant. Està havent-hi problemes a Menorca, s'han tancat tres negocis a Eivissa, s'estan posant traves a l'activitat que fa anys es venia exercint amb normalitat i tot sense avisar. No sabem de què morirem", ha explicat Robledo.

"Des de CAEB hem demanat als sindicats que ens donen un cop de mà en això perquè s'estan perdent molts llocs de treball d'un dia per l'altre" ", ha insistit, alhora que ha animat empresaris de les altres illes de Balears a unir les seves forces a Adopuma.

Notícies més vistes Avui