• divendres 31 de març del 2023

Endesa canvia l'ús de fuel per gasoil als motors de la Central Tèrmica d'Eivissa

img

IBIZA, 2 Set.

El Ministeri de Transició Ecològica ha autoritzat la companyia Endesa a canviar l'ús de fuel per gasoil als motors Burmeister & Wain (BW8 i BW9) de la Central Tèrmica d'Eivissa, de 14,5 MW cadascun amb una potència total de 29 MW, a més de la limitació del seu funcionament a un màxim de 1.500 hores a l'any .

Segons ha informat el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, durant una visita a la Central Tèrmica d'Eivissa, aquest fet suposa posar punt final a l'ús d'aquest combustible per produir energia elèctrica a les Balears, complint així una de les condicions aprovades per la Comissió de Medi Ambient de les Illes per donar el vistiplau a la modificació de l'autorització ambiental integrada, adaptant-se a la normativa europea.

El vicepresident del Govern i conseller Juan Pedro Y planes, juntament amb el president del Consell Insular, Vicent Marí Torres; el director general d´Endesa a Balears, Martí Ribas, o el director de la central d´Eivissa, Ricardo Gil, entre d´altres, han visitat la central d´Endesa d´Eivissa amb motiu d´aquesta conversió i el canvi de combustible dels dos motors que eren els únics de la central que fins ara funcionaven amb fuel.

Segons Yllanes, amb aquesta acció s'ha fet "un pas més" en la descarbonització de les Balears i també en els objectius que Eivissa té marcats per l'any 2030, aplicant-se mesures que milloren la qualitat de vida i, per tant, la salut.

El vicepresident ha recordat que amb aquest pas es deixarà d'emetre diòxid de nitrogen, cosa que millorarà la qualitat del aire d'Eivissa.

"La descarbonització i la salut van de bracet. A més, som conscients que hem de continuar avançant per anar reduint el funcionament de la central tèrmica i eliminant tots els combustibles fòssils de la seva funcionament i això passa, sí o sí, per la seva substitució per f units denergia renovables i zero emissions. El Govern té una estratègia definida per assolir els objectius establerts; de fet, volem arribar al 2023 amb un 25 per cent d'energia elèctrica produïda per renovables, fent un salt quantitatiu molt important. Els darrers anys hem incrementat considerablement la potència renovable, des del 2019 l'hem doblat fins arribar als actuals 190 MW després de molts anys de paràlisi”, ha explicat.

Martí Ribas ha destacat la importància de treballar conjuntament , empreses privades i Administració, i unir esforços per avançar en el camí de la transició energètica.Així, ha cregut "fonamental" treballar de la mà amb les administracions per avançar en una transició energètica.

A a partir d'ara, els dos motors de la Central Tèrmica d'Eivissa funcionaran un màxim de 1.500 hores anuals amb gasoil i tindran una producció total estimada inferior a 35GWh cada any, amb el canvi de combustible la central ha deixat de consumir 13.000 tones de fuel cada any, amb una reducció del 88 per cent de les emissions de diòxid de sofre a l'atmosfera.

Amb aquest canvi es consolida el gas natural com a combustible principal i queda el gasoil com a combustible d'emergència.

Aquesta actuació és un pas més cap a l'objectiu d'emissions zero que Endesa s'ha marcat per aconseguir un sistema energètic completament descarbonitzat el 2040.

Actualment, Endesa ja disposa de tres plantes solars a Mallorca que ja estan en servei i que pertanyen a un conjunt de projectes renovables que la companyia construeix a les Illes.

Aquesta actuació se suma a la posada en marxa el mes de juliol passat a la central tèrmica de Maó (Menorca), on es va deixar de fer servir el 12 de juliol.

Notícies més vistes Avui