Notícies Balears.

Notícies Balears.

Endesa posa en marxa a Mallorca la major instal·lació europea d'emmagatzematge de flux de vanadi en planta solar. Endesa posa en servei a Mallorca la major instal·lació europea d'emmagatzematge de flux de vanadi en planta solar.

Endesa posa en marxa a Mallorca la major instal·lació europea d'emmagatzematge de flux de vanadi en planta solar.

Endesa posa en servei a Mallorca la major instal·lació europea d'emmagatzematge de flux de vanadi en planta solar.

PALMA, 18 de març.

Endesa, a través de la seva divisió de renovables Enel Green Power Espanya (EGPE), ha posat en servei a la planta solar de Son Orlandis a Mallorca la major instal·lació d'emmagatzematge d'energia renovable en bateries de flux de vanadi a Europa.

En un comunicat de premsa, Endesa ha informat que es tracta de la primera planta d'emmagatzematge d'energia que la companyia construeix a Espanya amb aquesta tecnologia innovadora, sense utilitzar liti, gràcies a l'emmagatzematge de flux de vanadi.

El sistema d'emmagatzematge de Son Orlandis és una bateria innovadora basada en la tecnologia de flux redox de vanadi, és a dir, permet una alta flexibilitat i modularitat, evitant interrupcions del servei i garantint el subministrament d'energia neta fins i tot durant els pics de demanda, mitigant les fluctuacions naturals de producció que són inevitables en les plantes renovables.

Aquesta instal·lació té una potència de 1,1 MW i una energia acumulada màxima de 5,5 MWh convertint-se en la major bateria hibridada de flux reducció-oxidació amb una planta fotovoltaica a Europa. "Les bateries de flux de vanadi emmagatzemen energia elèctrica de manera electroquímica, com les bateries de liti, però utilitzant una configuració diferent i elements diferents al liti, en aquest cas el vanadi", han explicat des de l'àrea d'Innovació experts de la filial renovable d'Endesa, Enel Green Power Espanya.

A més, en les bateries de flux, la potència i l'energia estan completament dissociades, ja que la quantitat d'energia que pot emmagatzemar-se depèn, principalment, de la grandària dels dipòsits d'electròlit, per la qual cosa aquesta solució permet una major flexibilitat en la dimensionament de les bateries i solucions d'emmagatzematge de més capacitat, segons Endesa.

És precisament aquesta última característica la que fa que aquestes bateries siguin especialment adequades per al seu ús en aplicacions de llarga durada, així com per emmagatzemar l'energia produïda per parcs eòlics i solars, on es requereixen moltes hores d'emmagatzematge.

El sistema de bateries de Son Orlandis s'ha realitzat en col·laboració amb Largo Clean Energy, fabricant del sistema de càrrega VCHARGE líder d'alguns dels sistemes de bateries de flux de vanadi més avançats del món.

El sistema d'emmagatzematge VCHARGE és una solució intrínsecament segura i sostenible, ha explicat Endesa, ja que, segons ha afegit, l'electròlit té una vida útil gairebé "infinita" i pot reutilitzar-se fàcilment al final de la seva vida útil sense degradar-se i, per tant, sense tenir un impacte negatiu sobre el medi ambient.

Aquest tipus de bateries tenen l'avantatge de tenir una vida útil per damunt dels 20 anys sense patir gairebé degradació, essent molt interessants per a emmagatzematge d'alta durada de més de sis hores oferint enormes avantatges de seguretat.

En el cas de Son Orlandis, el sistema d'emmagatzematge està associat a una planta fotovoltaica de 3,34 MWp. Gràcies a l'utilització d'un sistema de gestió específic, les operacions de càrrega i descàrrega del sistema s'optimitzen en funció de la producció renovable i de les necessitats de la xarxa, satisfent així els pics de demanda. Des del punt de vista tecnològic, el sistema de vanadi suposa un pas endavant cap als sistemes d'emmagatzematge de llarga durada, essencials per a la gestió energètica d'una illa com Mallorca.

Per tant, el sistema de bateries de Balears contribuirà a que la xarxa elèctrica sigui més estable i adequada per a la penetració de les energies renovables en reduir la dependència dels combustibles fòssils, accelerant així el camí cap a l'autosuficiència energètica de les illes.

La planta de Son Orlandis, en funcionament des de 2023, s'ha convertit en un exemple no només d'innovació sinó també d'integració, ja que ha incorporat els principis de 'Creació de Valor Compartit' des de la seva construcció fins ara que està en funcionament, de manera que la planta s'ha integrat en el territori i ha permès millorar les condicions econòmiques i socials de l'entorn local en el qual opera, ha destacat Endesa.

I ho ha fet formant a la població local amb l'objectiu de millorar la seva ocupabilitat en un sector amb gran potencial com és el renovable. En aquest sentit, s'han impartit cursos d'operació i manteniment de plantes renovables fomentant posteriorment la contractació local.

A aquests cursos s'afegeix la col·laboració amb la Fundació Juan XXIII i Esment, entitat que porta treballant 55 anys en la integració de persones en situació de vulnerabilitat psicosocial, amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental. Endesa, a través de la seva filial EGPE, ha impartit cursos de desbrossament, manteniment forestal i compostatge en plantes fotovoltaiques, amb la finalitat que els alumnes que obtinguin el títol, fins ara 11 ho han aconseguit, siguin contractats en les pròpies instal·lacions renovables per realitzar aquestes tasques fonamentals en el funcionament d'una planta renovable.

A més, durant el curs 2023-2024 es realitzen Tallers d'Auditori Energètica en diferents centres d'educació secundària de Mallorca. Aquests tallers, que formen part del pla CSV de la companyia, tenen com a objectiu capacitar als escolars en la realització de diagnòstics energètics, aprenent com analitzar els resultats i prendre consciència d'hàbits d'estalvi.

La planta solar de Son Orlandis pertany a un conjunt de projectes renovables que Endesa ha construït a Balears juntament amb Sa Caseta (21,83 MW), Biniatria (14,97 MW), Son Reus (12,5 MW), Ca na Lloreta (3,90 MW) i Son Orlandis (3,34 MW), situats a Mallorca amb una potència total de 56,6 MWp i cofinançats amb el fons FEDER, amb una inversió total de 47 milions d'euros.

L'experimentació amb noves tecnologies a escala comercial permet provar tecnologies d'emmagatzematge cada vegada més eficaces que recolzen la transició efectiva cap a una societat descarbonitzada, segons Endesa.

La experiència a la planta de Son Orlandis resulta d'aquesta manera molt útil per adquirir coneixements especialitzats sobre les tecnologies de bateries de flux, que representen una solució prometedora, segons Endesa, per enfrontar el repte de l'emmagatzematge d'energia a llarg termini. A més, aquests sistemes permeten diferenciar aquestes tecnologies contrarestant el risc d'esgotament de matèries primeres crítiques en oferir solucions noves, innovadores i d'alt rendiment en suport de les plantes d'energia renovable d'Endesa.