Notícies Balears.

Notícies Balears.

Estarellas nega al Parlament que Tellado mediés amb el Govern en la reclamació a l'empresa del cas Koldo. Estarellas nega al Parlament que Tellado intervingués amb el Govern en la reclamació a l'empresa del cas Koldo.

Estarellas nega al Parlament que Tellado mediés amb el Govern en la reclamació a l'empresa del cas Koldo.

Estarellas nega al Parlament que Tellado intervingués amb el Govern en la reclamació a l'empresa del cas Koldo.

PALMA, 4 d'Abril.

La consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, ha negat en una resposta parlamentària que el portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Miguel Tellado, intervingués amb el Govern en la reclamació a l'empresa del cas Koldo per les mascaretes defectuoses.

"El sr. Miguel Tellado no va parlar amb ningú del Govern balear en aquesta legislatura respecte a l'expedient administratiu de compra de mascaretes el 2020 a l'empresa Solucions de Gestió i Ajuda a Empreses", és la resposta escrita que ha ofert a la diputada del Grup Socialista, Pilar Costa.

El requeriment de la diputada del PSIB ve motivat per les al·lusions a Tellado en el sumari del cas Koldo. De fet, per aquesta mateixa raó el PSIB demanarà que el portaveu 'popular' comparegui a la comissió d'investigació al Parlament balear. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ja havia negat qualsevol contacte entre Tellado i l'exassessor del ministre José Luis Ábalos, Koldo García.

Concretament, en una conversa en desembre intervenida per la Guàrdia Civil, García informa al presumpte 'cap' de la trama, Juan Carlos Cueto, que havien quedat amb Miguel Tellado i que aquest "ja ha dit el que havien de fer".

"Ella és de la línia de Pablo Casado, ¿d'acord? Però ja està fet. O sigui, anem a esperar que em digui quan us ha de veure. (...) El recat està donat, ¿d'acord?", va indicar l'exassessor d'Ábalos, que puntualitza que aquesta reunió l'estaven demanant "a través d'Alberto i de Miguel".

L'exassessor també va insinuar en aquella conversa amb Cueto que el missatge estava "donat": "I em van dir que sí que va per un molt bon camí". Els investigadors van constatar que Koldo García i Cueto volien una reunió amb el Govern del PP però de les seves converses no s'acreditava que s'hagués concretat una cita --"em diran la data en què us reben"--. Més tard, es comenta que l'esperada reunió seria "amb el director nou".

En tot cas, Koldo García va insistir a Cueto repetidament que li havien transmès que "això no passarà d'aquí". "És veritat que volien obrir un front, doncs 'pa' quedar bé i què bonic i què bé el fem que cada vegada que veiem alguna cosa dolenta que hagin fet els rojos doncs ho treiem i que anem a per ells a mort", comentava.

Dels autos es dedueix que els investigats pretenien que el Govern no només es limités a deixar caducar l'expedient, sinó que esperaven que expressament emetés "un document dient que s'anul·la".

A més, Estarellas també ha respost a una altra pregunta parlamentària del PSIB, que demanava aclarir si l'Advocacia de la Comunitat ha emès algun informe jurídic sobre la caducitat de l'expedient administratiu, una qüestió que s'ha convertit en el principal cavall de batalla entre PP i PSIB en les últimes setmanes.

La consellera ha informat que l'Advocacia no ha emès cap informe d'aquest tipus. Per al PSIB, la documentació demostra que la reclamació es va deixar "perdre" --no hi va haver cap moviment de l'IbSalut en mesos, després de les al·legacions de l'empresa el d'octubre--; mentre que el Govern sosté que, en virtut de la Llei de Contractes, l'expedient tenia una vida de vuit mesos i que els tres mesos als quals es fa esment a la notificació a l'empresa --i consequentment, als punxades-- són un error material.

En tot cas, l'Executiu ha desistit d'aquesta primera reclamació per iniciar un altre procés anulant el contracte des del seu origen i exigint ressarcir a la Comunitat amb l'import total i no només una part.