• dijous 2 de febrer del 2023

Estat i Balears obren negociacions per discrepàncies de constitucionalitat en diverses lleis, entre elles la de Turisme

img

Aconsegueixen un acord sobre senyalitzacions en castellà a la Llei de Trànsit

PALMA, 22 Set.

El Govern d'Espanya i el Govern balear han obert negociacions per resoldre discrepàncies sobre la constitucionalitat d'alguns preceptes de diverses lleis promulgades per la Comunitat, entre les quals hi ha la de Turisme.

En concret, s'ha acordat constituir comissions bilaterals per tractar discrepàncies respecte a la Llei 3/2022 de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Balears; el Decret llei 6/2022 de mesures urgents per reduir la temporalitat a l'ocupació pública; i el Decret llei 5/2022 que regula el servei de taxi a Eivissa.

Aquest tipus de negociacions són habituals i serveixen per resoldre les discrepàncies aconseguint acords interpretatius, i així es tracta d'evitar un recurs davant del Tribunal Constitucional. Els acords anunciant l'inici de les negociacions s'han publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

En el cas de la Llei de Turisme, el text publicat només especifica que les discrepàncies sorgeixen al article 2, que introdueix nombroses modificacions a la llei de turisme del PP del 2012.

En aquest sentit, cal assenyalar que l'Estat no qüestiona la suspensió de l'adquisició de places turístiques a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera, inclosa a la disposició addicional primera de la llei, o la suspensió d'activitats turístiques a l'illa de Menorca, inclosa a la disposició addicional segona.

Respecte a la regulació del taxi a Eivissa, segons han indicat fonts de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, les discrepàncies giren al voltant de la tarifa zero dels taxis en superar els 110 km/hora --el taxímetre deixa de sumar quan se supera aquest límit--. L'Estat entén que, tal com està redactat al Decret, va en contra de la normativa de metrologia del taxímetre.

Des de la Conselleria han indicat que estan en contacte amb el Consell d'Eivissa, de qui partia la norma, per estudiar com adaptar el text a les propostes del Govern.

Pel que fa a les mesures per reduir la temporalitat en l'ocupació pública, els articles en qüestió permeten exceptuar alguna titulació, de manera molt excepcional i només per a llocs de naturalesa laboral, així com el requisit dacreditació de la llengua catalana; regulen les circumstàncies que permeten nomenar personal funcionari interí i les possibles causes de cessament; i modifiquen alguns punts en matèria de contractació pública del decret per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna.

Sobre això últim, fonts de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat han apuntat que les negociacions han de servir per explicar la regulació que s'ha fet a les Balears sobre aquests punts. Les fonts consultades s'han mostrat convençudes que les discrepàncies sobre aquest text es resoldran sense dificultat i han recordat que fins ara no s'ha produït cap recurs d'inconstitucionalitat en les diferents negociacions que s'han anat obrint per normativa aprovada a la Comunitat. /p>

D'altra banda, aquest dijous el Butlletí Oficial també publicava el resultat d'una altra comissió bilateral per discrepàncies en una llei, en aquest cas el decret que modifica la Llei estatal de Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària .

Govern i Comunitat Autònoma han aconseguit un acord interpretatiu sobre el punt que regula les senyalitzacions en vies públiques. L'article en qüestió determina que "les indicacions escrites que s'incloguin o acompanyin als panells de senyalització de les vies públiques, i inscripcions, figuraran en idioma castellà i, a més, en la llengua oficial de la Comunitat autònoma reconeguda en el respectiu estatut d'autonomia, quan el senyal estigui ubicat a l'àmbit territorial d'aquesta comunitat".

L'acord publicat al BOE estipula que s'interpretarà el text en el sentit que les autoritats competents retolaran en idioma castellà i en les llengües cooficials "sense perjudici de les seves competències, sempre que la seguretat viària resulti afectada".

Notícies més vistes Avui