• dimecres 7 de juny del 2023

Experts consideren que el Picasso interceptat a l'Aeroport d'Eivissa és original

img

IBIZA, 18 Jul.

Autoritats en matèria de Patrimoni Cultural i Belles Arts han considerat, de manera preliminar i mancant informes més exhaustius , que l?obra atribuïda a Picasso, interceptada a l?Aeroport d?Eivissa, és original i, per tant, el preu facturat per una galeria suïssa s?ajusta al preu de mercat.

Segons ha informat aquest dilluns el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, després de la intervenció de l'obra es van fer gestions amb la Direcció General de Patrimoni Cultural i Belles Arts del Ministeri de Cultura, que es va posar en contacte amb la directora del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, informant-ne positivament, amb caràcter preliminar, sobre l'originalitat de la peça intervinguda i el seu valor de mercat.

Per a l'acreditació definitiva es requeriran informes més exhaustius que hauran de ser realitzats per experts a l'obra de P icasso mitjançant tècniques avançades.

Funcionaris de Duanes de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil, en el marc d'una operació conjunta, van intervenir el 5 de juliol passat un dibuix atribuït a Pablo Picasso. L'obra, 'Trois personnages' (1966), era a l'equipatge d'un viatger procedent de Suïssa que intentava introduir el quadre a Espanya sense declarar.

Segons el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública l'actuació té el seu origen en una informació remesa per la duana de Suïssa al Centre de Coordinació Operativa Permanent del Departament de Duanes de l'Agència Tributària sobre un viatger que, amb origen al país helvètic, es trobava en vol comercial Zuric-Eivissa portant una obra d'art en circumstàncies que les autoritats suïsses van considerar sospitoses.

Després d'aquestes informacions, es va disposar un operatiu format per funcionaris de duanes de l'Agència Tributària i agents de Guàrdia Civil per intervenir-hi, en cas que el viatger intentés introduir-la sense declaració, sostret-la així al control de les autoritats duaneres espanyoles.

En arribar a l'Aeroport d'Eivissa, el viatger va negar que tingués alguna cosa a declarar. Immediatament, es va procedir a la comprovació del seu equipatge, i va trobar a l'interior una obra d'art amb firma de Picasso. En aquell moment, el viatger va passar a al·legar que es tractava d'una còpia i va mostrar una factura manuscrita de 1.500 francs suïssos.

No obstant, al registre en profunditat del seu equipatge es va trobar una segona factura, a aquesta ocasió d'una galeria d'art de Zuric per un valor de 450.000 francs suïssos, en aquest concepte apareix el títol de l'obra 'Trois personnages' de 1966.

Les autoritats duaneres van procedir així a la intervenció de la làmina per un presumpte delicte de contraban en haver-se introduït sense declaració des de Suïssa una obra d'art el valor del qual superaria clarament els límits legals establerts.

Com que es tracta d'un bé que supera els 150.000 euros i que ha estat introduït sense declaració duanera malgrat les preguntes expresses de les autoritats, s'hauria comès un presumpte delicte de contraban.

La introducció lícita de l'obra a Espanya hauria implicat haver de satisfer els drets aranzelaris i l'IVA a la importa ció, a més de les obligacions de declaració administrativa a què estigués subjecta la mercaderia.

L'obra d'art es troba a disposició del Jutjat d'Instrucció 4 d'Eivissa, que s'encarrega de la investigació dels fets.

Notícies més vistes Avui