• dimarts 6 de juny del 2023

Finalitzen les obres d'instal·lació de l'autoconsum compartit de ses Salines, que beneficiarà 43 llars i 6 empreses

img

La instal·lació impulsada per l'IBE generarà una potència de 100 kW i va rebre 51 sol·licituds d'adhesió

PALMA , 31 Jul.

Les obres d'instal·lació de l'autoconsum compartit de ses Salines, que beneficiarà 43 habitatges i sis empreses, baixant la factura de la llum, ha finalitzat aquesta setmana.

Segons ha informat la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica a una nota de premsa, les obres d'instal·lació de l'autoconsum compartit impulsat per l'Institut Balear de l'Energia (IBE) sobre el CEIP ses Salines han finalitzat aquesta setmana i, una quan es posi en marxa, beneficiarà 43 habitatges i sis empreses que veuran abaratida la seva factura de la llum.

El projecte generarà 100 quilowatts (kW) de potència renovable, que es vendrà a preu de cost als particulars, empreses i administracio és locals del municipi que van ser seleccionats en el procés d'adhesió públic que es va dur a terme entre l'1 d'abril i el 15 de maig. Així, els consumidors associats disposaran de la seva quota de la instal·lació de forma anàloga a una instal·lació d'autoconsum domèstica, sent la contraprestació econòmica de 100 euros per quilowatt i any, en què els habitatges han pogut escollir entre quotes de 0,5 kW per 50 euros o un kW a 100 euros. Alhora, les empreses han pogut triar entre tres i cinc kW, amb un cost de 300 i 500 euros anuals. L'estalvi per cada 100 euros invertits serà de 375 euros i el rang d'estalvi anual anirà entre 178 euros i 1875 euros, en funció de la quota que s'hagi triat.

Cal assenyalar que a la convocatòria per aquest autoconsum compartit es van rebre 51 sol·licituds, de les quals 43 eren vàlides i vuit excloses --set particulars i una empresa--. Així, han estat admeses les demandes de 43 vivendes --una vulnerable-- i sis empreses.

Aquest projecte va ser adjudicat a l'empresa SIE Balear SLP, que va obtenir la puntuació més alta --99,88 punts- - per sobre de vuit empreses més que es van presentar al procés. El pressupost de licitació era de 155.892,37 euros més IVA, i l'empresa va guanyar la licitació amb una oferta de 123.155 euros més IVA. euros en sis projectes d'autoconsum compartit d'energia solar fotovoltaica, de mida mitjana, que produiran un total de 460 kW a tot les Balears. Per al 2022, l'IBE té previst posar en marxa un total de 41 projectes, dels quals 27 són a Mallorca --12 a Palma i 15 a la Part Forana-- i que beneficiaran més de 1.700 habitatges i més de 165 empreses.

En aquest sentit, s'han instal·lat o instal·laran sobre cobertes de centres educatius, aparcaments o solars, i s'obrirà el consum d'aquesta electricitat 100% verda a consumidors que estiguin ubicats en un radi de 500 metres d'aquestes instal·lacions.

Cal apuntar que el vicepresident Yllanes, atesa l'emergència energètica en què es troba la comunitat, ha fet una petició d'ampliació a l'Estat d'aquest radi de fins a dos quilòmetres i una ampliació il·limitada dins d'un mateix municipi a territoris no peninsulars, com és el cas de Balears.

L'IBE ha signat amb cadascun dels ajuntaments convenis de col·laboració a través dels quals se cedirà l'ús dels espais per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i es garantirà el subministrament d'una part del consum a instal·lacions municipals.

Aquest programa té per objectiu expandir-se els propers anys i arribar a un màxim de municipis. De fet, l'IBE reinvertirà el retorn econòmic d'aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d'autoconsum compartit a les Balears.

XOX

Notícies més vistes Avui