• dijous 30 de març del 2023

Fins a 15 tortugues marines són ateses a Balears des de començament d'any per emmallar-se en plàstics

img

PALMA, 19 Ago.

any al centre de la Fundació Palma Aquarium, han hagut de ser ateses a causa d'estar emmallada en plàstics, que és una de les principals causes d'entrada d'aquests exemplars.

Així ho ha advertit en nota de premsa la Conselleria de Medi Ambient i Territori, que ha incidit a més que tot albirament ha de ser comunicat al 112.

Aquest divendres, tant la Conselleria com la Fundació han participat a la solta d'una tortuga marina, que ha tornat al mar després de recuperar-se al centre. L'exemplar, anomenat Papaya, va entrar el juny passat gràcies a l'albirament d'un particular i ara ha estat tornat al Parc Natural de Mondragó.

Papaya, de 35,7 kg, va ser trobada emmallada en les dues aletes anteriors i el coll per una xarxa fantasma.

Des de la Conselleria s'ha volgut agrair la feina que es fa des del Centre de Recuperació de Fauna de Balears (Cofib) i de la Fundació Palma Aquarium.

< p> En aquest punt, han reiterat la importància de trucar al 112 si es troba un exemplar ferit per poder posar en marxa el protocol de rescat i no desemmallar-les sense la supervisió d'un professional, ja que es pot posar en perill l'animal. /p>

Cal recordar que el protocol de rescat de fauna marina catalogada estableix que qualsevol albirament d'una espècie protegida amb dificultats ha de ser comunicat al 112. En el cas de les tortugues marines, es demana rescatar l'exemplar perquè pugui ser atès pels tècnics auto rizats per la Conselleria però, en cap cas, s'ha d'intentar desemmallar la tortuga.

Moltes vegades, aquesta causa provoca infeccions a les aletes que es poden estendre per tot el cos, suposant un perill mortal si el tros de plàstic que dificulta la circulació no és extret per un professional.

El Cofib, a través de Palma Aquarium, ha registrat aquest any 48 varaments de tortugues marines i 16 cetacis en aigües de les Balears. Per illes, a Mallorca s'han atès 27 tortugues, a Menorca deu més, a Eivissa set ia Formentera quatre.

A més de l'emmallament, la segona causa d'entrada de les tortugues vives és la ingesta de plàstics. Així, quatre van ser rescatades per aquest motiu, una per captura accidental, una altra per traumatisme i una per malaltia.

Notícies més vistes Avui