• dijous 30 de març del 2023

Fins a 57 obres públiques desertes a Balears per 59 milions a causa de preus desactualitzats, segons els constructors

img

El decret estatal "ha tingut una aplicació nul·la" i l'autonòmic "és paper mullat i ni tan sols es pot aplicar"

PALMA, 27 Set.

Un total de 57 obres públiques, per valor de 58,6 milions d'euros, han quedat desertes a Balears durant el 2022, segons ha alertat aquest dimarts la Associació de Constructors de Balears, que atribueix això a la manca d'actualització de preus "com exigeix ​​la llei".

Aquest recompte inclou obres públiques que han quedat desertes com a mínim en la seva primera licitació, si bé alguna pot haver-se adjudicat amb posterioritat amb un augment de pressupost per adaptar-se a l'encariment de materials. La majoria corresponen a ajuntaments.

Entre les desenes de projectes que han quedat deserts apareixen obres com ara col·legis, vivendes de protecció oficial, millora de carreteres, així com instal·lacions culturals i esportives. Moltes estan finançades amb fons europeus.

En un comunicat, la patronal apunta que això és "un fet insòlit" i considera que la causa és que les licitacions van sortir sense els preus actualitzats, de manera que "les empreses han assumit uns sobrecostos enormes" per l'augment "desorbitat" dels preus dels materials, els combustibles i l'energia.

Basant-se en dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) calculen que les obres en general s'han encarit més d'un 30% a les Illes.

En aquest context, els constructors adverteixen que el decret de revisió de preus estatal "ha tingut una aplicació nul·la" , amb més del 86 per cent de les obres excloses d'entrada a Balears, en estar enfocat a grans obres, mentre que "el decret autonòmic és paper mullat" i "ni tan sols es pot aplicar en no tenir els paràmetres i la metodologia publicats".

Per això, denuncien que les constructores "es troben a una situació de fragilitat i incertesa absoluta en haver assumit uns sobrecostos que no estan sent compensats”. Segons la patronal, moltes empreses opten per no presentar-se a les licitacions en no licitar-se amb preus de mercat i veure que no podran optar a les revisions de preu.

En aquest context, l'associació avisa que la baixada d'activitat afectarà tant el nombre de treballadors contractats com els compromisos adquirits amb el Pla de Recuperació. A més augura un "inevitable" increment de litigis, licitacions desertes i d'obres paralitzades, així com retards en l'execució de contractes.

"Som els primers que desitgem treballar, però en unes condicions que no posin en perill la viabilitat de les empreses ni els llocs de treball de les nostres plantilles”, ha declarat la presidenta de l'associació, Fanny Alba.

Les 57 licitacions declarades desertes de gener a setembre del 2022 a les Balears són 29 d'ajuntaments, vuit de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis d'Educació, cinc de l'Institut Balear de l'Habitatge, tres del Consell de Mallorca, dos de la Universitat de les Illes Balears, dos de Ferroviaris de Mallorca, dos d'Aena i una del Consell de Menorca, IbSalut, Agència Balear de l'Aigua, Mútua Universal-Mugenat, Ministeri de Cultura i Administració general de l'Estat.

En relació amb la licitació de l'obra per a l'execució del projecte d'ampliació del met ro al Parc Bit impugnat per aquesta associació, SFM ha desistit del procediment en no haver-se presentat cap empresa.

En qualsevol cas, la patronal ha matisat que l'Ibavi és l'únic organisme que està atenent les reclamacions de revisió de preus de forma positiva”. En canvi, els ajuntaments "continuen sense atendre les sol·licituds de les empreses".

"Exigim al Govern que compleixi els acords de la Mesa de Diàleg Social i amb els constructors de Balears i publiqui, sense més dilació, els paràmetres i la metodologia per poder presentar les reclamacions”, han reivindicat des de la patronal. XOX

Notícies més vistes Avui