Un altre policia local es desdiu de la seva declaració davant de Subirán i assevera que "mai" va rebre una queixa per inspecció
PALMA , 24 Oct.
Una funcionària de l'Ajuntament de Palma ha relatat, aquest dilluns durant el judici pel cas Cursach a l'Audiència Provincial de Balears, diferents anomalies durant inspeccions a locals propietat de l'empresari Bartolomé Cursach, però ha negat que se'ls donés facilitats des de Cort per solucionar-les. "No hi havia orientacions diferents, a tothom se li dóna ajuda per igual".
Davant de preguntes del Ministeri Fiscal i els lletrats de la defensa, la testimoni ha relatat diferents inspeccions que va realitzar en locals com Megapark, Tito's o Pachá. La majoria, segons ha afegit, venien per ordre del Jutjat d'Instrucció número 12, que va ser l'encarregat de la instrucció judicial del cas Cursach. A la funcionària li arribaven, no obstant, per comunicació del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional.
En el seu interrogatori, ha subratllat que va col·laborar amb el Grup de Blanqueig a la redacció d'informes sobre els locals que li demanaven, però no en va compartir les conclusions. Igualment, la funcionària ha negat que hi hagués "favoritisme" en departaments de l'Ajuntament de Palma respecte a locals del Grup Cursach ja que tramitava expedients sancionadors.
Davant de preguntes del fiscal Juan Carrau, la testimoni ha explicat que , el 2017, el Megapark no tenia títol per exercir l'activitat ja que en una inspecció es va adonar que la normativa de la platja de Palma li atorgava la qualificació de zona turística hotelera. A més, ha indicat irregularitats en la tramitació d'unes obres.
Davant de preguntes dels lletrats de la defensa, la funcionària ha assenyalat que des de Blanqueo la volien a ella en les inspeccions dels locals. "Primer vam anar a Pachá i el vam revisar. Després vam mirar l'expedient i vam veure un munt d'anomalies i vam fer un informe", ha afirmat.
Posteriorment, van anar a Tito's, on la funcionària ha confessat que hi havia coses "que no complien la normativa", cosa que va derivar en una mesura provisionalíssima per tancar-la.
Preguntada sobre la seva relació d'amistat amb el jutge Manuel Penalva o el fiscal Miguel Ángel Subirán, la testimoni ha indicat que és amiga de la infància de la parella del magistrat, però ha negat que determinés la seva feina elaborant els informes oa les inspeccions de locals. Així mateix, ha reconegut que va estar en sopars amb els inspectors de la Policia Nacional, tot i que ha rebutjat que parlessin del cas. "Llegia els diaris", ha afegit.
Prèviament a la funcionària, un altre policia local més s'ha desdit de la seva declaració durant la fase d'instrucció judicial davant del fiscal Miguel Ángel Subirán i ha asseverat que "mai" va rebre cap queixa per alguna inspecció "injusta o arbitrària".
Durant el judici que se celebra a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Balears ja són diversos els policies locals de Palma que han negat les seves paraules davant de Subirán i l'han justificat pel temor a ingressar a la presó. La declaració d'avui del primer testimoni, dels cinc que hi ha citats, ha anat en aquest sentit.
Només començar i després que el Ministeri Fiscal hagi advertit una contradicció en preguntar-li per suposats preavisos a locals en la Platja de Palma, el testimoni ha interromput la seva declaració per matisar que en aquella ocasió estava "sota un estat de pànic".
"La meva declaració va ser condicionada sota el temor que pogués ingressar a la presó . Moltes respostes eren suggerides pel fiscal", ha afirmat, per després advertir que com a professional "mai podria consentir" que companys de servei estiguessin de festa: "Això era impossible. La meva declaració no respon a la realitat" .
A més ha precisat que l'ordre d'avisar abans de dirigir-se a la Platja de Palma era superior, no procedia del subinspector Bartolomé Capó, actualment assegut a la banqueta d'acusats per a qui la Fiscalia sol·licita un any i tres mesos de presó.
Amb tot, ha s remarcat que el tancament del local El Cavalli, propietat de 'El Ico', va venir per les irregularitats detectades en la sonometria que van realitzar, així com per les múltiples denúncies que acumulava dels veïns.
El policia local ha negat algun delicte per part dels seus companys de la Patrulla Verda. "Si hagués vist alguna activitat delictiva, s'hauria detectat", ha afirmat, mentre ha detallat que les campanyes de l'Ajuntament sobre algunes zones d'oci com La Llotja o el Passeig Marítim implica "major presència" policial.