Galmés demana una trobada "urgent" amb Óscar Puente per reclamar 230 milions d'euros del conveni de carreteres.

Galmés demana una trobada

El Consell no accepta que s'inclougui en el factor d'insularitat perquè ha de finançar inversions noves i no compromisos pendents.

PALMA, 7 de desembre.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha enviat una carta al ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, per demanar una reunió "urgent i immediata" per reclamar el pagament de 230 milions d'euros del conveni de carreteres.

"Necessitem recuperar els 230 milions d'euros que la passada legislatura el Govern de l'Estat ens va robar a tots els mallorquins, i necessitem recuperar-los per millorar les carreteres de la nostra illa", ha declarat Galmés en una intervenció davant dels mitjans de comunicació.

A la carta, el president del Consell adverteix d'un "agravi comparatiu entre les inversions en matèria d'infraestructures que reben altres comunitats autònomes, com l'obra de la línia d'alta velocitat de tren Madrid-Astúries, que s'ha fet recentment amb un cost de 4.000 milions d'euros, davant dels 230 milions d'euros que reclama Mallorca i que el Govern d'Espanya ens nega".

De manera similar, posa de manifest que les Canàries disposen d'un conveni amb finançament estatal per millorar i modernitzar les seves infraestructures.

A la carta al ministre, el president mallorquí li recorda que el Govern d'Espanya i el Consell van signar el conveni el 2007, però que, després d'algunes modificacions, el 14 de desembre de 2021, l'anterior govern insular va acordar liquidar el conveni executat fins al 2 d'octubre de 2020, amb un import de 228,5 milions d'euros pendent d'executar.

Entre les obres pendents d'executar hi ha infraestructures "essencials" per a la mobilitat i millora dels accessos a Palma, com el tram I de la via connectora, les variants d'Inca, Artà i Campanet, així com la ronda de Sencelles.

Galmés destaca que els imports actualitzats de totes les actuacions programades poden superar actualment els 300 milions d'euros.

Així mateix, lamenta que el març de 2023 el Govern d'Espanya tancàs la porta a negociar els convenis de carreteres amb els Consells, assenyalant que aquestes inversions han d'anar a càrrec del factor d'insularitat del règim especial de les Balears.

A la carta, Galmés expressa la seva disconformitat amb aquesta decisió perquè diu que "la dotació del factor d'insularitat ha de servir per a la financiació d'inversions públiques noves per part de l'Executiu central a les Balears, compensant així les desavantatges de la insularitat, però mai per incloure les quantitats pendents dels convenis de carreteres".

En declaracions als mitjans, Galmés ha subratllat que un dels principals problemes a Mallorca en l'actualitat és la "inseguretat" en circular per les carreteres, així com les embussos "diaris". "Això repercuteix en una deterioració de la qualitat de vida i també una mala imatge a nivell turístic i internacional", ha remarcat.

Tags

Categoría

Illes Balears