Galmés visita la planta de tractament de residus sòlids urbans La Paloma a Madrid.

Galmés visita la planta de tractament de residus sòlids urbans La Paloma a Madrid.

La planta compta amb una tecnologia i protocols similars als que tindrà la nova planta de compostatge de Llucmajor.

PALMA, 3 de gener.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha visitat a Madrid la planta de tractament de residus sòlids urbans La Paloma, un dels quatre centres que integren el Parc Tecnològic de Valdemingómez.

Segons ha informat aquest dimecres el Consell en una nota de premsa, el centre compta amb una tecnologia i protocols semblants als que disposarà la nova planta de compostatge de Llucmajor.

Així mateix, les instal·lacions són modernes i combinen tecnologies avançades amb la minimització de l'impacte ambiental. La seva capacitat de tractament és de 219.000 tones a l'any de fracció resta.

D'altra banda, la planta de compostatge de Llucmajor tindrà una capacitat de tractament de 21.000 tones anuals de matèria orgànica recollida selectivament.

El president de la institució insular ha afirmat que la visita a la planta de tractament ha estat "molt enriquidora, especialment veure com optimitzen els processos de compostatge, perquè part de la seva tecnologia i els protocols que s'empran són equivalents als que tindrà la nova planta de compostatge de Llucmajor". "Una planta que serà clau en la gestió dels residus municipals de Mallorca", ha afegit.

Específicament, a La Paloma el procés de compostatge i afí se duu a terme amb 24 túnels tancats --dotze de fermentació i dotze de maduració-- i compta amb un sistema de desodorització i depuració de l'aire.

El compost que s'obté s'envia al mòdul d'afinat, un element de la instal·lació integrat per dispositius de separació mecànica, que retiren les impureses que acompanyen al compost amb la finalitat de aconseguir un producte de qualitat.

D'altra banda, els lixiviats i altres aigües de procés generats, tant a la planta de compostatge i afí com a les altres instal·lacions del centre, es depuren en una planta de tractament que proporciona aigua apta per a usos de neteja i reg.

Igualment, Galmés, el director general de tractament Urbaser, Rafael Guinea, i el director general de Tirme, Antoni Pons, han visitat també el centre de tractament Las Dehesas, el centre de valoració i compostatge de residus urbans Las Lomas, el vessant de residus i el centre de visitants del Parc Tecnològic de Valdemingómez.

Per altra banda, des del Consell han recordat que la nova planta de compostatge a Llucmajor suposarà una infraestructura estratègica per millorar la gestió dels residus de l'illa, concretament, de la fracció orgànica.

A més d'apostar pel compostatge, l'objectiu és descentralitzar aquest servei perquè el tractament de la FORM, que no es pot compactar i que, per tant, no passa per les estacions de transferència, es duu a terme més a prop dels punts de producció. D'aquesta manera, es reduiran el transport i les emissions de CO2 a l'atmosfera.

El Consell de Mallorca va declarar d'interès general l'obra pública de construcció de la planta de compostatge de Llucmajor i està declarada projecte estratègic pel Govern.

Tags

Categoría

Illes Balears