• divendres 30 de setembre del 2022

Identificat un exemplar de banya a la reserva marina del Toro

img

La localització d'aquesta espècie vulnerable ha estat possible gràcies a l'observació d'una ciutadana

PALMA, 9 Jul.

El Servei de protecció d'espècies ha pogut identificar un exemplar de banya a la reserva marina del Toro, gràcies a l'observació d'una ciutadana.

Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori aquest dissabte en nota de premsa, el Servei de protecció d'espècies ha pogut identificar, gràcies a la notificació d'una ciutadana, un exemplar de banya (Charonia lampas) a la reserva marina del Toro, a Calvià. Aquest invertebrat marí és un dels tres catalogats com a amenaçats a les Balears. Juntament amb la tenassa mediterrània (Dendropoma lebeche), la banya està considerada vulnerable, mentre que el nacre (Pinna nobilis) està en perill crític.

El personal tècnic responsable de la documentació i conservació d'aquestes espècies ha volgut agrair la col·laboració i bona tasca de l'observadora que va donar l'avís, ja que ho va fer adjuntant una fotografia i sense tocar o molestar l'animal.

Des del Servei han apuntat que trobar banyes a 20 metres de profunditat, com aquest exemplar, és "molt rar". Cal recordar, per altra banda, que aquesta espècie ha patit molta pressió, ja que es recol·lectava pel seu valor ornamental, pràctica prohibida actualment, igual que la tinença, en ser una espècie amenaçada.

Per poder seguir amb la detecció d'invertebrats marins en perill, Protecció d'espècies ha fet una crida a la col·laboració ciutadana i ha recordat que les observacions es poden comunicar a través del correu electrònic [email protected], del telèfon 971 176 586 o per missatgeria instantània al 606 875 244. És important incloure la localització de l'exemplar i una fotografia sempre que sigui possible.

La conservació de la banya, la tenalla mediterrània i el nacre s'emmarca en el Pla de recuperació i conservació de invertebrats marins de Balears, que proposa accions encaminades a recollir dades i completar informació per poder fer el seguiment de l'evolució de les poblacions.

Aquest Pla també preveu verificar l'estat de les poblacions de cigala gran, llamàntol, madrèpora mediterrània, corall, gorgònia vermella, nacre rugosa i centolle de Balears. Espècies que, encara que no estan catalogades com a amenaçades, es troben en una situació de perill.

XOX