• dilluns 5 de juny del 2023

Interior indemnitzarà els fills de Lucía Patrascu perquè no va ser atesa "de la forma deguda" per la Guàrdia Civil

img

La dona va esperar cinc hores i va abandonar l'aquarterament sense que es recollís la seva denúncia; el mateix dia va ser apunyalada per la seva parella

PALMA, 14 Oct.

El Ministeri d'Interior haurà d'indemnitzar amb 40.000 euros cadascun dels dos fills de Lucía Patrascu, la dona assassinada per la seva parella a Pollença el 2016 després d'acudir a la Guàrdia Civil per denunciar-lo, en apreciar l'Administració que no va ser atesa "de la forma deguda" pels agents.

El succés va tenir lloc a maig del 2016 en un domicili del Port de Pollença (Mallorca). La parella de la dona, Ioan Ciotau, la va apunyalar repetidament al pit amb un ganivet d'uns 16 centímetres de fulla al balcó de la vivenda. Mentre ella intentava demanar auxili agafant-se als barrots de la barana, ell va continuar escometent-la per l'esquena. Els sanitaris que la van atendre no van poder salvar la vida. L'home va ser condemnat a 22 anys de presó per assassinat.

Hores abans la dona havia acudit a un lloc de la Guàrdia Civil per denunciar la seva parella, però no se li va prendre denúncia malgrat que va expressar el por que tenia i fins i tot que creia que l'home l'havia seguit fins a la caserna.

Després de l'assassinat, es va obrir un procediment per investigar l'actuació dels agents de la Benemèrita, per un presumpte delicte d'omissió del deure perseguir delictes i un altre de denegació d'auxili. Posteriorment va ser arxivat, i en quedar sobreseguda aquesta causa penal, la Guàrdia Civil va desestimar les reclamacions dels familiars de la dona.

El procediment penal, no obstant, va constatar que la dona se'n va anar de la caserna que els agents que finalment la van atendre i el brigada que estava de cap de porta adoptessin cap mesura per facilitar la seva protecció” i sense ni tan sols recollir la denúncia formalment. De fet, l'atenció a la víctima es va produir "a la sala d'espera i estant ella dreta", sense que se la fes passar a una dependència perquè expliqués detalladament les seves inquietuds de manera assossegada i "dedicant-li el temps necessari" ".

Per això, ara, una resolució de la Secretaria General Tècnica del Ministeri de l'Interior ha reconegut que l'actuació de la Guàrdia Civil "no es compadeix amb les exigències que, en matèria de policia de ordre i seguretat pública, correspon a l'Administració" i ordena indemnitzar els fills de la víctima.

El document, al qual ha tingut accés Europa Press, estima la reclamació presentada per l'advocat Antoni Montserrat, i considera que si bé la mort de Patrascu és resultat directe de l'assassinat comès per la seva parella, "això no implica una exoneració total de l'Administració", confirmant "un funcionament anormal" dels serveis públics.

< p> En detall, entén que en no adoptar "tota Les mesures possibles tendents a garantir les condicions de seguretat exigibles, va contribuir a permetre que es mantingués una situació d'alt risc, imputable al servei públic”.

La resolució destaca que la dona va acudir a les 6.00 hores per demanar ajuda i que després de fer-la esperar gairebé cinc hores i tenir contacte amb cinc agents, va abandonar les dependències policials "sense haver estat atesa degudament", "sense que per tant, s'adoptessin les mesures adequades per al seu degut auxili i protecció”. Recalca que com que no es va recollir la denúncia, no es va activar el protocol establert en matèria de violència de gènere.

Així, considera que es va haver de fer un tractament personalitzat, acompanyar la víctima per un especialista en violència de gènere i fer una valoració del risc abans que la víctima abandonés l'aquarterament.

"No es van adoptar les mesures d'auxili i de protecció que, en rigor i bona lògica, es van haver d'adoptar, i que en aquest cas concret, poguessin molt probablement haver evitat el fatal desenllaç que tristament es va produir", conclou la Secretaria Tècnica.

Notícies més vistes Avui