• divendres 3 de febrer del 2023

Investigadors de la UIB sostenen que les persones sense llar de Palma estan en "vulnerabilitat extrema" després de la COVID

img

La incertesa de la pandèmia va ser "més crítica" per als usuaris de cases d'acollida, segons un estudi

PALMA, 19 Jul.

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han conclòs que el col·lectiu de persones sense llar de Palma s'ha vist en una situació d'exclusió social i "vulnerabilitat extrema", especialment després de la COVID-19.

Així s'extreu de l'estudi 'Persones sense llar i salut, vulnerabilitat i riscos durant la pandèmia de la COVID-19', presentat aquest dimarts en roda de premsa, la mostra dels quals reuneix 198 persones de les 225 sense llar que l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) va detectar a la ciutat el 2019.

En aquest sentit, la investigació indica que la majoria dels enquestats no tenen ingressos econòmics, que més del 70 per cent són aturats i que no en reben cap prestació o ajuda.

A més, la situació generada per la pandèmia ha provocat "dificultats afegides" per a aquestes persones, com l'accés a l'aigua potable després del tancament de les fonts públiques o als banys, han exemplificat . El seu índex de contagi per coronavirus també ha estat més baix que el de la població general, pel fet d'estar més aïllats.

Una altra de les investigacions relacionades amb l'impacte social de la COVID-19 de la UIB és la denominada 'Intervenció local per al foment del reconeixement de potencialitats i fortaleses a partir de la vivència crítica de la COVID-19 en persones sense llar a Mallorca'.

Aquest últim, que reuneix 25 usuaris i residents de la casa d'acollida des Refugi, mostra el "fort impacte emocional" que hi ha tingut la pandèmia.

"Les persones que es troben sense llar són expertes a experimentar situacions crítiques i, si tota la incertesa derivada de la pandèmia ja és difícil per als que tenen estabilitat, per als que no en tenen encara es torna més crítica”, ha explicat la investigadora de l'àrea de Treball Social i Serveis Socials de la UIB, Ana Canyes.

Notícies més vistes Avui