Notícies Balears.

Notícies Balears.

Jove holandès acusat de matar a patades a un compatriota a S'Arenal, absolt de homicidi.

Jove holandès acusat de matar a patades a un compatriota a S'Arenal, absolt de homicidi.

Un Tribunal de Suècia ha revocat la condemna per considerar que no hi ha prou proves que demostrin la seva culpabilitat.

PALMA, 15 de març.

Un Tribunal d'apel·lació de Leeuwarden (Països Baixos) ha absolt al principal acusat per la mort d'un jove holandès a S'Arenal (Mallorca) el 2021, per falta de proves.

Així ho ha informat el poder judicial holandès després del veredicte, fet públic aquest dijous. L'incident va tenir lloc la matinada del 14 de juliol de 2021 a l'Arenal. Carlo H., de 27 anys, va rebre diverses puntades al cap, va entrar en coma i va morir quatre dies després a l'Hospital Son Espases.

La sentència, consultada per Europa Press, anul·la la condemna de set anys de presó per homicidi imposada a Sanil B., de 20 anys, apreciant "inconsistències" en la prova de càrrec.

La resolució considera que les declaracions incriminatories del testimoni que assenyalava a Sanil B. com a autor del cop mortal "no estan recolzades per altres declaracions de testimonis", a més d'advertir "limitacions en el interrogatori espanyol".

Un altre dels principals indicis en contra seva va ser la troballa d'ADN de la víctima a la sabata de Sanil B. No obstant això, per al Tribunal, aquest fet "no és automàticament" una prova de la seva autoritat, perquè no s'ha pogut determinar "com va acabar l'ADN de C.H. a la sabata del sospitós", acceptant que són possibles altres escenaris que conduirien a aquest mateix resultat.

De fet, la mostra d'ADN, a la part exterior de la sabata esquerra del sospitós, incloïa un perfil mixt d'almenys tres persones, amb una concentració molt baixa i sense conèixer la naturalesa del material (sang, saliva o epitele de la pell).

Per tot això, el Tribunal només admet que hi ha proves "de la participació del sospitós en violència contra C.H.", però són "insuficients per anar més enllà del dubte raonable", sense poder acreditar que és el responsable de l'atac mortal. Així, el posa en llibertat de la condemna de set anys de presó imposada per homicidi, com també havia informat 'Diari de Mallorca'.

Malgrat tot, manté per a ell les condemnes per altres delictes, que sumen dos anys i vuit mesos de presó. El Tribunal també va jutjar altres aldarulls en locals d'oci com intents d'homicidi, així com diversos actes de violència.

El relat de fets provats acceptat pel Tribunal de Leeuwarden estableix que, la nit del 13 al 14 de juliol de 2021, el sospitós i els seus amics estaven en un local d'oci quan va començar una discussió per una cadira.

Els implicats van sortir fora, es van desafiar entre ells i van enviar missatges de text a altres persones perquè acudissin al lloc. En la baralla, C.H. va caure al terra diverses vegades i va rebre puntades des de diversos costats.

En una nota de premsa, el Tribunal es mostra conscient de la decepció que implicarà per als familiars que no s'hagi pogut determinar "qui és penalment responsable de la mort de Carlo". La sentència sí que concedeix indemnitzacions per danys i perjudicis als familiars de Carlo H. i altres víctimes. El muntant total supera els 330.000 euros.

El comunicat recull els reprotxes de la Fiscalia holandesa cap als sospitosos pel secretisme amb què van evitar respondre "a la pregunta de què va passar" amb Carlo. Als mitjans holandesos i durant el judici es va parlar del que van batejar com a "el secret de Mallorca", sospitant que els implicats "sabrien més sobre la mort de Carlo del que diuen".

A més de S.B., altres dos sospitosos van ser jutjats com a possibles autors de l'homicidi. Tots van admetre haver participat en altres baralles aquella nit, però cap no va reconèixer haver donat puntades al mort ni va dir saber res al respecte. Els investigadors disposaven de vídeos on es veien diverses baralles prèvies, però el cop mortal va ser gravat.

Dins d'aquesta peça es va jutjar vuit persones, i només una d'elles va ser totalment absolta. Altres dos acusats van ser condemnats a dos anys i mig de presó per altres actes de violència en zones d'oci de l'illa; i altres processats van ser sentenciats a serveis comunitaris i penes de presó d'un any a dos anys i mig.