Notícies Balears.

Notícies Balears.

Jucil demana compensar els problemes de residència a Balears davant d'una possible nova "fuga" de guàrdies civils.

Jucil demana compensar els problemes de residència a Balears davant d'una possible nova

PALMA, 2 Jul.

La Associació Professional Justícia per a la Guàrdia Civil (Jucil) ha demanat als ministeris d'Interior i d'Hisenda compensar els problemes de residència a Balears davant d'una possible nova "fuga" de guàrdies civils.

En una nota de premsa, Jucil ha manifestat que Balears s'ha convertit en un destí "poc desitjat" pels guàrdies civils que comencen la seva vida laboral en pràctiques o pels qui opten a una primera plaça en qualsevol de les especialitats de la Benemèrita, pel gran cost de vida d'una de les zones de major demanda turística d'Espanya i les dificultats per trobar habitatge. Aquesta situació, ha afegit, fa que cada vegada més guàrdies civils optin per altres destinacions i Balears es converteixi en un destí forçós.

En aquest sentit, ha recordat com l'any 2018 es va habilitar una productivitat especial per als guàrdies civils de la Companyia que presta els seus serveis a Eivissa, l'illa més afectada. No obstant això, ara el problema s'ha estès a totes les illes, ha precisat.

Per aquest motiu, Jucil reclama als ministeris d'Interior i d'Hisenda que "de manera immediata i amb la màxima urgència", s'habiliti una partida pressupostària que implementi una productivitat especial per a tots els agents destinats a Balears.

L'Associació Professional Justícia per a la Guàrdia Civil ha advertit des de fa anys del deteriorament que pateix la plantilla de la Guàrdia Civil destinada a les Illes per una continua marxa d'agents "motivada principalment, i sempre segons ens transmeten els guàrdies civils, pel cost elevat dels béns bàsics com a conseqüència de la condició insular, especialment l'habitatge", ha explicat el secretari general de Jucil a Balears, Tomás Quesada.

"Al maig de 2018 es va habilitar una partida pressupostària per al pagament d'una productivitat extraordinària als guàrdies civils destinats a Eivissa", ha rememorat Quesada en la carta dirigida als ministeris d'Hisenda i d'Interior. "Aquesta partida va servir en el seu moment per frenar de manera momentània la fuga de guàrdies civils de l'illa durant el temps que va aplicar", ha assegurat.

El problema, lluny de millorar, "s'ha estès a la resta de les illes que conformen la comunitat autònoma, per la qual cosa ha augmentat el dèficit d'agents en totes elles", ha assegurat el secretari provincial de Jucil.

Davant d'aquesta situació, Quesada ha reclamat en la seva carta als ministres que es donin els passos necessaris per tornar a activar, de manera extraordinària i, mentre no s'arribi a una solució definitiva per una altra via, com seria la indemnització per residència, el "pagament d'una productivitat especial per a tots els guàrdies civils destinats a Balears".

Per acabar, Jucil ha ressaltat que Balears ha estat el territori de major creixement en nombre de residents en els últims 20 anys, amb un increment de mig milió d'habitants entre els anys 2002 i 2020, amb una projecció que preveu encara majors alces de població en els pròxims anys. I alhora, la Guàrdia Civil té la responsabilitat de la seguretat en el 90 per cent d'aquest territori.

"En breu es publicarà l'assignació de destinacions sol·licitades al maig, la seva efectivitat amb tota probabilitat serà a partir del 15 de setembre, i amb la mateixa probabilitat suposarà de nou un balanç negatiu per a aquesta província, com de costum, llevat quan s'assignen efectius de manera forçosa a Balears", ha advertit Quesada.

"A finals d'octubre es publicaran noves vacants de la Guàrdia Civil a nivell nacional, moment en què, si no s'apliquen mesures com la proposta en aquest escrit, un gran nombre d'efectius sol·licitarà destinació fora de Balears a causa de les dificultats econòmiques esmentades, agreujant el dèficit de plantilles a la Comunitat Autònoma", ha augurat el secretari provincial de Jucil.