• dijous 30 de març del 2023

L'acusat de patronejar una pastera amb 15 migrants d'Algèria a Formentera sosté que només era un passatger

img

PALMA, 6 set.

L'home acusat de patronejar una pastera amb 15 persones a bord des d'Algèria fins a Formentera a principis d'aquest any ha negat aquest dimarts a l'Audiència Provincial ser el guia de l'embarcació i ha sostingut que només era un passatger més.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Balears jutja aquest dimarts l'home, algerià de 31 anys, que s'enfronta a una petició de sis anys de presó per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

La pastera va sortir cap a costes espanyoles amb 15 passatgers a bord , de nacionalitat algeriana i guineana, eludint la normativa sobre immigració i control de fronteres. Els migrants van desembarcar a la platja de S'Estufador, a Formentera, l'11 de gener d'aquest any, després de dos dies de travessia des de Douadoua (Algèria), segons la policia.

La Fiscalia sosté que aquest El viatge es va fer en una embarcació precària, de petites dimensions i dotada d'un sol motor de 40 cavalls. En aquest sentit, entén que els migrants van córrer un seriós risc de naufragi, amb greu perill per a les seves vides, ja que a més no tenien elements de seguretat i salvament ni ajuda per a la navegació.

Diversos passatgers de l'embarcació van declarar davant de la policia assenyalant l'acusat com el patró. Tot i això, aquest s'ha defensat assegurant que només era un passatger més i assenyalant com a guia una altra persona sense identificar.

L'home ha declarat que, a través d'un intermediari que va conèixer per Facebook, es va posar en contacte amb dues persones a qui va pagar 1.200 euros pel viatge a Espanya, i es va embarcar portant només una motxilla "amb una mica de roba".

Durant tot l'interrogatori s'ha mantingut en aquesta línia, assegurant que el patró de l'embarcació era una altra persona, que portava penjat del coll un dispositiu GPS i que tenia una brúixola.

Segons la versió que ha aportat davant del Tribunal, el patró de l'embarcació havia advertit a tot el grup que, si els parava la policia, havien de dir que feien torns entre tots per pilotar l'embarcació. També ha dit que aquesta persona els va amenaçar perquè no l'assenyalin com el guia.

Així, ha negat haver donat instruccions als migrants perquè se separessin en dos grups --un de guineans i un altre d'algerians--. --. D'altra banda, ha reconegut que el motor de l'embarcació es va aturar diverses vegades durant el viatge, tot i que, contradient la Fiscalia, ha afirmat que els passatgers portaven armilla salvavides.

Un dels migrants que va identificar l'acusat com a patró de l'embarcació va presentar una denúncia un temps després, en una comissaria de Màlaga, declarant que estava rebent amenaces per part del germà del detingut per haver-lo assenyalat.

Notícies més vistes Avui