PALMA, 16 Set. Un home de 39 a" /> PALMA, 16 Set. Un home de 39 a" />
  • divendres 31 de març del 2023

L'acusat de patronejar una pastera fins a Cabrera diu que era un passatger: "Sóc una víctima"

img

Sosté que va vendre la seva moto per pagar els 1.500 euros que costava el viatge i afirma: "Sóc una víctima"< /p>

PALMA, 16 Set.

Un home de 39 anys, acusat de patronejar una pastera d'Algèria a Cabrera el mes de juny passat, ha declarat aquest divendres, al judici, que només era un passatger més de l'embarcació, relatant que va passar "por" quan es va acabar el combustible i es van quedar a la deriva en plena nit.

"Sóc una víctima", ha arribat a afirmar , durant el judici a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Balears, celebrat aquest divendres. Se li imputa un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

La pastera, una embarcació de sis metres d'eslora i un sol motor, va arribar a aigües de Cabrera el 8 de juny amb 18 persones a bord, incloent l'acusat. La Fiscalia demana per a ell cinc anys de presó.

Segons el Ministeri Públic, la travessia es va fer des de la localitat del Corso (Burmedés, Algèria), amb una durada d'entre 22 i 24 hores. El fiscal ressalta que l'embarcació era precària i no complia els estàndards de seguretat marítima, sobrepassant l'excés de capacitat, sense cap mena de mesura de seguretat per als passatgers i sense més auxili que la navegació GPS d'una aplicació de telèfon mòbil que tampoc ha estat localitzat.

A la deriva a quatre milles de l'illa de Cabrera, l'embarcació va ser recuperada i transportada a port per Salvament Marítim i efectius de la Guàrdia Civil.

judici, l?acusat ha negat ser el responsable de l?embarcació, descrivint-se com un passatger més. L'home ha afirmat que volia venir a Espanya per treballar perquè el seu pare és minusvàlid i la seva mare està "molt malalta" i passen dificultats econòmiques a Algèria. Així, ha sostingut que va vendre una motocicleta, i que la seva mare també va vendre una mica d'or que tenia, per poder pagar els 300.000 dinars algerians que costava el viatge a Espanya. Aquests diners els van lliurar a una persona a qui ha identificat per un nom de pila ia qui ha vinculat a una organització. "Era conegut a la zona, tothom en parlava", ha declarat.

Segons la seva versió, les persones d'aquesta organització van indicar als passatgers que si els interceptava la Policia havien de dir que tots havien conduït la pastera.

A preguntes del fiscal, el processat ha explicat que l'embarcació va sortir d'Algèria portant dos paquets de 18 litres d'aigua a més d'alguns queviures, i que el dia que van sortir també en van sortir d'altres tres embarcacions, totes amb un patró.

Entre les proves hi ha una fotografia en què es veu l'acusat amb una mà sobre el motor. L'home ha sostingut que el van fer seure per fer-li aquesta fotografia, i que no s'hi va oposar perquè temia que el tiressin al mar si es negava. D'aquesta manera seguia insistint que ell no havia conduït la barca en cap moment.

A més ha acusat de "mentir" el testimoni protegit --un dels passatgers-- que li va assenyalar davant la policia com el conductor de la nau.

D'altra banda, el processat ha indicat que el patró de l'embarcació tenia una aplicació GPS al telèfon que utilitzava per a la navegació. Tot i això, de tots els detinguts, l'acusat era l'únic que no portava telèfon mòbil en el moment de l'arrest. Els investigadors sospiten que el va llançar al mar perquè no es poguessin trobar proves que ho assenyalin com el patró de la pastera.

A l'interrogatori, l'algerià també ha declarat que es van quedar sense combustible just abans d'arribar-hi. a les costes de les Balears. Va ser en plena nit i va tenir "por" perquè estava "molt fosc" i tots a l'embarcació es trobaven ja "sense forces". Segons ha dit, una persona "de l'organització" els va dir que truquessin a Salvament.

Notícies més vistes Avui