• divendres 2 de desembre del 2022

L'advocat de Sbert demana la nul·litat de la instrucció del cas Cursach i l'expulsió de les acusacions particulars

img

PALMA, 15 Jun.

L'advocat de la defensa de Bartolomé Sbert, director general del Grup Cursach , Antonio Martínez, ha demanat, aquest dimecres durant la tercera jornada del judici oral del cas Cursach a l'Audiència Provincial de Balears, la nul·litat de tota la instrucció judicial i l'expulsió de les acusacions particulars.

Al començament de la jornada, el lletrat ha continuat enumerant les qüestions prèvies ja que aquest dimarts només va poder descriure les tres primeres. D'aquesta manera, com a quarta ha indicat la vulneració dels drets de defensa en haver existit frau processal buscant l'impediment de conèixer les diligències amb infracció dels articles 118 i 302 de la llei d'enjudiciament criminal.

A aquest sentit, ha defensat que sobretot es va incomplir l'article 302 perquè no es va respectar el termini de deu dies per als supòsits de secret de sumari. "Era un escac mat per a les defenses perquè no teníem oportunitat de conèixer moltes de les diligències", ha afirmat.

A continuació, ha abundat que la cinquena qüestió és la inexistència d'instrucció: "Es ens ha furtat una fase fonamental del procés. No hi ha hagut instrucció per tant hi ha vulneració dels drets fonamentals al procés generant indefensió".

"És una improspecció majúscula contra el meu representat i contra tots, que va venir rematada amb un frau processal en la formació, documentació i reflex de l'expedient judicial perquè és un tall i pega", ha assegurat, per després afegir: "La fe pública és inexistent i el tribunal té un problema a l'hora d'enjudiciar perquè estan en un camp minat perquè res és el que sembla”.

A més, el lletrat de Sbert ha assenyalat els mitjans de comunicació com a “altaveu” d'aquesta estratègia judicial” per aniquilar drets fonamentals". "La contaminació ambiental era brutal el 2017, el veredicte social és que eren culpables", ha recalcat.

Igualment, s'ha queixat del temps que va durar el secret de sumari, del 2013 al 2018, "que ha de ser el rècord d'Espanya o del món", ha sostingut: "No he sostingut mai un secret de sumari tan alt". Martínez, a continuació, ha defensat que s'han intervingut telèfons mòbils sense ser objecte d'investigació.

Segons Martínez, el fiscal --en referència a Miguel Ángel Subirán-- estava "contaminat". Per tant, ha asseverat que l'escrit del Ministeri Fiscal "es pot llençar a les escombraries". "No val per res", ha afegit.

L'advocat de la defensa de Bartomeu Sbert va començar a enumerar les seves qüestions prèvies aquest dimarts, durant la segona jornada del judici, ia través d'elles va assenyalar la vulneració del dret a un jutge imparcial i, en conseqüència, va demanar "la nul·litat radical" de les diligències dutes a terme pel jutge instructor "per contaminació".

A l'exposició de les seves qüestions prèvies , el lletrat de la defensa de Sbert --per a qui la Fiscalia demana tres anys i mig de presó-- va alertar sobre la vulneració del dret de la defensa durant la fase d'instrucció.

"El senyor Sbert no pot suportar un procés contra la seva persona perquè no se li va donar l'oportunitat de ser escoltat davant un jutge imparcial”, va argumentar, per després referir-se al vídeo de la declaració del director general del Grup Cursach davant el jutge Manuel Penalva, que ha demanat que sigui mostrat en el judici.

Durant aquesta declaració, va afegir, "Sbert li retreu al jutge que no s'havia investigat res, que creia el que deien els testimonis”. Amb tot, ha argumentat que el seu representat tenia "por d'estar al carrer". "Va preferir estar dos mesos més a la presó perquè tenia por", va afegir.

A més de ressaltar que els advocats de la defensa "mai" van tenir accés a l'expedient digital, l'advocat Antonio Martínez va explicar la segona qüestió, basada en la vulneració del dret a tenir un jutge imparcial.

En relació amb la tercera qüestió prèvia, el lletrat va argumentar la vulneració del dret a la pràctica de la instrucció en el termini legal de sis mesos .

Al principi d'aquesta jornada del judici, la defensa de l'acusat Bartolomé Cursach, Enrique Moreno, va demanar l'absolució del seu representat per les irregularitats en la instrucció, la vulneració del dret de defensa i tenir un jutge "completament imparcial".

Cal recordar que el judici pel 'cas Cursach' celebra aquest dimecres la seva tercera jornada, en què els advocats de la defensa exposen les seves qüestions prèvies.

El primer dia, la Sala va absoldre sis dels acusats, amb la qual cosa queden 17 asseguts a la banqueta de la secció primera de l'Audiència Provincial. Les magistrades ja van avançar que al final de les qüestions prèvies, el judici pararia uns dies per respondre en una interlocutòria a totes les qüestions prèvies.

Després de la modificació de l'escrit del Ministeri Fiscal, s'ha materialitzat una rebaixa de peticions de penes de presó per als principals encausats, l'empresari d'oci nocturn Bartolomé Cursach i la mà dreta, Bartolomé Sbert. Concretament, Fiscalia sol·licita un any i mig de presó per a l'empresari de Magaluf i tres anys i mig per a la seva mà dreta.

Notícies més vistes Avui