• dilluns 5 de desembre del 2022

L'Ajuntament de Palma s'adhereix al programa Viopet

img

Es tracta d'un programa d'acolliment temporal de les mascotes de les víctimes de la violència de gènere

PALMA, 2 Oct.

L'Ajuntament de Palma s'adhereix al Viopet, un programa d'acolliment temporal de les mascotes de les víctimes de la violència de gènere, engegat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

Segons ha informat l'Ajuntament de Palma aquest diumenge en una nota de presa, el ple de Cort va acordar dijous passat adherir-se al projecte Viopet, engegat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Així mateix, el consistori s'ha compromès a visibilitzar la ciutadania l'existència d'aquest, la seva col·laboració i la possibilitat que els ciutadans de Palma puguin participar a la xarxa de llars. La proposta va comptar amb el vot favorable de tots els partits que integren el govern municipal.

Entre els acords aconseguits hi ha la inclusió en els protocols d'actuació de l'àrea de benestar social – serveis socials, la presa en consideració dels casos en què existissin animals a càrrec de les víctimes, així com en els protocols
policials d'intervenció en situació de violència de gènere. De manera que l'alberg municipal es farà càrrec de l'acolliment dels animals adscrits al programa Viopet, en supòsits d'urgència.

Així mateix, l'Ajuntament es compromet a organitzar jornades de conscienciació sobre animals de companyia i violència masclista, i es coordinarà amb la Direcció General de Drets dels Animals per dur a terme activitats formatives adreçades als treballadors públics que treballin en tots aquells sectors relacionats amb l'atenció a víctimes de violència de gènere.

Viopet és un programa que suposa l'acolliment, de manera temporal, dels animals de dones víctimes de violència masclista. Aquesta iniciativa, arrencada des de la Direcció General de Drets dels animals i l'Observatori de Violència Cap als Animals en el marc del Pla de Contingència contra la Violència de gènere davant la crisi de la COVID-19, va ser aprovat pel Consell de Ministres passat 17 de març.

Concretament, el programa Viopet suposa la intervenció, de manera col·laborativa, amb serveis socials, SIAD, SIE, SARA o altres serveis que gestionin casos de violència masclista on es detectin víctimes que conviuen amb animals. En els supòsits en què la víctima no tingui un lloc segur per deixar el seu animal de companyia, s'activarà el protocol per cercar acolliment per a aquest. L'allotjament podrà ser en una protectora, residència o casa d'acollida.

Només el primer any de funcionament, aquest programa ja ha donat cobertura a 300 dones víctimes de violència masclista i els seus animals. Actualment hi ha una xarxa de més de 800 cases d'acolliment repartides per tot l'estat. Es tracta de famílies que, de manera voluntària acullen aquests animals fins al moment en què poden tornar amb les propietàries.

De fet, un estudi realitzat el 2012 va revelar que el 59% de les dones maltractades van endarrerir deixar la llar per por d'abandonar les mascotes. Les dades estadístiques recullen, a més, que el 30% de les dones víctimes de violència de gènere tenen animals de companyia, el 86% també refereixen maltractament cap al seu animal.

Notícies més vistes Avui