• divendres 31 de març del 2023

L'Audiència arrenca aquest dilluns a Sa Gerreria el judici del 'cas Peatge'

img

PALMA, 2 Set.

L'Audiència Provincial de Balears arrencarà aquest dilluns 5 de setembre, a Sa Gerreria i amb un jurat popular, el judici del conegut com a 'cas Peatge', un cas de corrupció que va afectar el Consell de Mallorca a l'etapa d'Unió Mallorquina (2003-2007).

El judici se celebrarà a Sa Gerreria en lloc del Palau de Justícia de la plaça del Mercat per raons d'aforament. De fet, les sessions es van endarrerir a causa de la necessitat de trobar un espai adequat per acollir les sessions, que es preveu que durin un mes, fins al 7 d'octubre.

En aquest cas iniciat el 2009, s'investiga el presumpte desviament de 42 milions d'euros del Consell de Mallorca, durant les execució del desdoblament de la carretera Palma-Manacor.

Entre els imputats hi ha l'exconseller insular d'Obres Públiques i Carreteres Antoni Pascual, el exdirector d'aquest ram Gonzalo Aguiar, l'exdirector d'Obra per part del Consell Francisco Orejudo, i diversos responsables i integrants de l'UTE encarregada del projecte. S'enfronten a acusacions per malversació, suborn passiu i actiu, frau a l'administració i falsedat documental.

La Fiscalia acusa l'exconseller d'haver cobrat comissions sobre part dels fons utilitzats a l'obra de la carretera. Segons els investigadors hauria rebut una quantitat no determinada però “molt superior” als 5.000 euros. A més, hauria permès un sobrecost en el preu del contracte i de les obres, estimat en uns 41,9 milions d'euros.

Així mateix, entre altres qüestions s'investiga si el director d'obra es va aprofitar de la seva posició per , de comú acord amb responsables de la UTE, haver aconseguit que es realitzessin obres un habitatge particular a la finca de la seva parella sentimental a càrrec de la institució insular. Per això, des de l'empresa s'haurien presentat factures en què se simulava que eren treballs realitzats a la carretera, en lloc de l'immoble.

De la mateixa manera s'investiga si altres càrrecs també es van aprofitar per realitzar obres a domicilis particulars facturant el cost a la UTE, i si van exigir diners a particulars i empreses titulars d'establiments ubicats a la carretera per fer obres d'asfaltat a l'entrada dels negocis.

A l'acusació també s'inclouen diverses sopars i dinars servits de franc per un dels acusats, propietari d'un restaurant, en un domicili, el restaurant --amb un miler de comensals-- i la comunió del fill del vigilant de l'obra --amb 500 persones-. Suposadament aquests àpats es van fer en pagament de les obres realitzades.

Un altre aspecte objecte de recerca és la suposada emissió fraudulenta de justificants d'hores extra per cobrar més quantitats de manera indeguda.

Notícies més vistes Avui