• dimecres 7 de juny del 2023

L'economia de les Balears manté la seva alça (14,1%) fins al juny, però segueix un -7,1% per sota de nivells prepandèmia

img

PALMA, 22 Set.

L'economia de les Balears ha crescut un 14,1% el segon trimestre del 2022, tot i que segueix un -7,1% per sota dels nivells d'activitat prepandèmics, segons recull l'informe 'Evolució econòmica' de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears ( CAEB) donat a conèixer aquest dijous.

En una nota de premsa, la patronal ha assenyalat que la taxa del 14,1% afegeix 0,2 punts percentuals a la interanual del trimestre anterior i aconsegueix rebaixar una mica més el 'forat' prepandèmia acumulat respecte del 2019 (-7,1% davant el -9,1%).

Amb tot, l'acceleració del creixement interanual ha moderat la seva intensitat en aquest últim trimestre , tal com ha fet també l'economia espanyola, que ha repetit el ritme d'avenç del trimestre anterior (6,3%).

Tot això passa en un context en el q ue "les principals economies europees, que ja han normalitzat completament els seus nivells prepandèmia, han començat a desaccelerar-se", segons ha advertit la presidenta de CAEB, Carmen Planas.

Aquest és el cas d'Alemanya ( 1,7% vs 3,5%, 1r trim.), França (4,2% vs 4,7%, 1r trim.) i Itàlia (4,7% vs 6,3%, 1r trim.), afectades per condicionants globals com l'espiral inflacionista i la incertesa que provoca el prolongat conflicte bèl·lic a Ucraïna.

El comportament de l'economia balear del segon trimestre respon, insularment, a l'acceleració experimentada a Menorca (14,2 % vs 12,4%, 1r trimestre) i, sobretot, Eivissa-Formentera (21,2% vs 15,2%, 1r trimestre), ja que Mallorca ha rebaixat el ritme d'avanç (13,1% vs 14%, 1r trimestre).

El millor comportament de l'economia pitiüsa, recolzat en la seva marcada especialització turística, no ha estat suficient per evitar mantenir-se, encara, com la més allunyada de recuperar els nivells d'activitat prepandemi a (-7,4%), per sobre de Mallorca (-6,8%) i, especialment, de Menorca (-5,6%).

Des del punt de vista de l'oferta, l'acceleració s'ha produït en, més o menys, en els diferents sectors no agraris de l'economia balear.

Segons l'informe de la CAEB, els serveis han registrat un increment del 15,5% durant el segon trimestre (vs 15,4%, 1r trimestre) d'acord amb la reactivació dels fluxos turístics internacionals des de l'inici de la campanya de Pasqua. I és que l'arribada de turistes ha arribat als 5,62 milions el segon trimestre de l'any, xifra que multiplica per 3,5 la de l'any anterior i que, a més, supera per primer cop la comptabilitzada el 2019 (+0,3 % vs -26,2%, 1r trimestre).

Alhora, la indústria ha anotat l'acceleració més intensa, del 7,8% (vs 6,1%, 1r trimestre), mostra de una recuperació gradual que ha reflectit el repunt de l'índex de producció industrial (29,6% vs 12,2%, 1r trimestre), per primera vegada en nivells que superen el llindar prepandèmia (+0,5% vs -7,5% , 1r trimestre).

No obstant, la construcció s'ha erigit en el primer sector de l'economia balear a normalitzar la seva activitat i assolir l'equador de l'any amb un 'forat' positiu del +0, 7% (vs -4,1%, 1r trimestre) respecte a l'any previ a l'inici de la pandèmia.

Aquest resultat ve donat després de l'increment del 5,6% el segon trimestre (vs 4, 4%, 1r trimestre), període en què l'increment del valor de liquidació de les obres acumulat els mesos d'abril i maig (25,8%) ha respost tant a l'augment d'edificacions (8,2%) com, especialment, al valor mitjà (16,3%).

En sintonia amb la millora de l'activitat, l'ocupació ha avançat novament a una taxa de dos dígits (19,4% vs 8,8%, 1r trimestre), d'acord amb l'empenta dels mesos d'abril (24,8%) i maig (22,1%), particularment, al sector serveis (30% i 26,4%, respectivament).

Aquesta dinàmica laboral ha permès, en part, sostenir la trajectòria ascendent del consum privat al segon quart de l'any, que ha anotat un ascens del 13% i no ha evitat desaccelerar el ritme d'avanç del trimestre anterior (13,3%).

Tot en un context en què la recuperació de la despesa dels no residents --que ha quadruplicat el balanç trimestral d'un any enrere-- ha conviscut amb noves alces de l'IPC (8,6% vs 7,7%, 1r trimestre) que han seguit afectant la cistella de béns de compra freqüent (11 ,3% vs 11,4%, 1r trimestre).

La pressió que els preus energètics, així com de diverses matèries primeres, ha estat exercint sobre les estructures de cost no ha impedit que la inversió hagi efectuat un nou esforç davant de la progressiva normalització de l'activitat.

Balears està transitant la temporada estival amb uns nivells d'activitat que deixen enrere l'aturada provocada per la pandèmia. D'acord amb els indicadors aquest dijous disponibles, sembla que la normalització dels volums ha estat la tònica, amb una afluència de visitants que al juliol ha superat els 2,8 milions i, per tant, la xifra registrada el mateix mes de 2019 (+0,8%).

No obstant, al tancament del balanç de la temporada alta, les decisions de consum i inversió dels actors de les Illes no podran evitar sotmetre's als principals riscos a la baixa que subjauen a un context global de tensions i incerteses.

Bona part d'aquests ja s'han pogut recollir al llarg de l'estiu, bé a través de l'alça de la inflació --en el 10,7% a les Balears a l'agost--, bé a través del canvi de to de la política de l'autoritat monetària europea.

XOX

Notícies més vistes Avui