• divendres 3 de febrer del 2023

L'Equip de Suport d'Atenció Domiciliària augmenta la cobertura de les cures pal·liatives a 365 dies l'any

img

PALMA, 29 Jun.

L'Equip de Suport d'Atenció Domiciliària (ESAD) ha augmentat la cobertura de les cures pal·liatives a 365 dies l'any, amb l'ampliació de l'atenció presencial els caps de setmana i l'atenció telefònica en horari nocturn.

Segons ha explicat el Govern en una nota de premsa, aquesta iniciativa permet augmentar la qualitat assistencial dels pacients inclosos al programa amb una millora de la continuïtat, perfeccionament en el seguiment i adequació de la resposta assistencial que necessiten.

Actualment, l'horari d'atenció de l'ESAD és de dilluns a divendres , de 08.00 a 20.00 hores. Amb aquesta millora, la cobertura s'amplia als caps de setmana (dissabtes, diumenges i festius) al mateix horari. A més, un professional de l'ESAD estarà de guàrdia telefònica en horari nocturn (de 20.00 a 08.00 hores), a la disposició del 061 i els SUAP i PAC per a l'assessorament dels casos comunicats.

Durant una visita al servei aquest dimecres, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha defensat que s'arribi a aquesta "cobertura total, absolutament necessària" a través "d'un reforç molt ampli de l'equip" perquè és una mesura vinculada a l'estratègia del Govern de "reforçar tots els equips de cures pal·liatives", que passa també pel desplegament de la Llei de mort digna i del Pla de Cronicitat de Balears.

Armengol també ha agraït al personal del servei i de Atenció Primària "el treball excel·lent" i ha reivindicat unes tasques fonamentals dirigides a "persones que en molts casos estan enfrontant-se al final de la seva vida ia donar suport molt directament a la família dels pacients".

Per fer efectiva l'ampliació, s'hi afegeix un nou o equip, sumant així un total de vuit equips assistencials formats per metge i infermera, a més a més d'un auxiliar administratiu i un psicòleg. El 2021 es van atendre 1.424 pacients, un 3% més que els atesos abans de la pandèmia. La mitjana d'edat és de 76 anys, el 54% són homes i el 46% són dones; un 77% són pacients oncològics i un 23% no oncològics.

L'ESAD s'ubica a la Unitat Bàsica de Salut (UBS) Es Molinar i depèn d'Atenció Primària de Mallorca. Fa 23 anys que tracta cures pal·liatives específiques a domicili els pacients que ho necessiten i recolza els equips d'atenció primària referents de cada pacient. El perfil del pacient que l'ESAD atén és principalment el que requereix cures pal·liatives, tot i que també poden atendre casos de pacients que no són pal·liatius pròpiament, però que són d'abordatge complex en l'àmbit domiciliari.

Notícies més vistes Avui