• dijous 2 de febrer del 2023

L'Informe Mar Balear 2022 apunta a un augment de la quantitat de peixos a les reserves marines de les Illes

img

Les captures de pesca disminueixen el 2021 un 44% respecte al 2022

La gamba vermella és la espècie capturada de la qual deriven més ingressos, fins a 4,5 milions d'euros

PALMA, 20 Oct.

L'Informe Mar Balear 2022 ha apuntat a un augment de la quantitat de peixos a les reserves marines de les Illes, cosa que suposa que es converteixin en zones "més atractives" per realitzar immersions, que s'han quadruplicat des del 2005 per cada quilòmetre quadrat protegit.

Segons ha assenyalat el document , la superfície de reserves marines d'interès pesquer ha crescut des del 1982 fins a sumar 664,4 quilòmetres quadrats, encara que han advertit que la pesca està prohibida únicament en un set per cent d'aquesta superfície -un 0,16% del mar balear --, un valor "molt allunyat del compromís assumit pel Govern d'Espanya de protegir un deu per cent o de la superfície marina amb un alt nivell de protecció”.

Així, han reiterat que la gran majoria d'Àrees Marines Protegides (AMP) tenen increments en la biomassa de peixos vulnerables a la pesca. Algunes són el Llevant de Mallorca, l'Illa del Toro, Sa Dragonera, Freus d'Eivissa i Formentera, Illes Malgrats, Nord de Menorca, Punta de sa Creu, Migjorn de Mallorca, Badia de Palma i Illa de l'Aire.

Amb tot, n'hi ha d'altres que mostren certs decreixements, com la Costa Nord-est d'Eivissa-Tagomago, el Parc Nacional de Cabrera i el Parc Natural de s'Albufera des Grau, probablement a causa d'una menor restricció pesquera i/o diferències entre hàbitats.

D'altra banda, l'informe també ha actualitzat informació sobre les captures pesqueres i els estats dels estocs de pesca de les Balears. En aquest sentit, les captures pesqueres del 2021 han disminuït un 44% respecte a les del 2022 "com a conseqüència directa d'una reducció de la flota pesquera professional".

La gamba vermella és l'espècie capturada de la qual se'n deriven més ingressos (4,5 milions d'euros anuals). Actualment, segons el document, aquesta població es troba en estat de sobreexplotació.

Per la seva banda, han destacat que la pesca de l'escamarlà es fa de manera sostenible, ja que les captures estan per sota del seu rendiment màxim possible, alhora que des del 2010 s'ha registrat un augment "significatiu" de l'estoc de reproductors de tonyina vermella en aigües del mar balear.

A més, la ratlla 'Raja clavata' és el elasmobranqui més capturat el 2021 i representa gairebé el 50 per cent de totes les captures desembarcades a la llotja d'aquestes espècies, encara que no es tenen dades sobre l'estat de les poblacions.

Finalment, l'informe estableix que el nombre de llicències de pesca recreativa ha augmentat durant els anys de crisi, amb una mitjana de 45 embarcacions per cada embarcació de pesca professional.

XOX

Notícies més vistes Avui