• dimarts 6 de juny del 2023

L'ITS finança l'execució de faixes de prevenció d'incendis forestals a 21 punts crítics de Balears

img

Els treballs s'han centrat en una superfície total de 52 hectàrees

PALMA, 5 Jul.

L'Impost de Turisme Sostenible (ITS) ha finançat l'execució de faixes de prevenció d'incendis forestals a 21 punts crítics de Balears.

Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori en una nota de premsa, el conseller Miquel Mir ha visitat aquest dimarts el Clot des Guix, a Alaró, on s'ha executat una faixa de prevenció d'incendis forestals en una superfície d'una hectàrea considerada 'Punt crític' pel IV Pla General de Prevenció de Incendis Forestals.

Aquesta és una de les actuacions emmarcades dins del projecte 'Tractament del combustible vegetal en punts estratègics de gestió (PEG) davant del risc d'incendis forestals', finançat amb 456.630 euros provinents de l'ITS .

El pla, in iciat el setembre del passat any 2021, ha propiciat la creació d'un total de 21 faixes a 52,5 hectàrees de Mallorca, Menorca i Eivissa. Els treballs han consistit a reduir la càrrega de combustible i eliminar la continuïtat vertical i horitzontal de la vegetació per disminuir la perillositat del foc en cas dincendi forestal. Els treballs s'han centrat en els PEG o punts crítics establerts al IV Pla General de Prevenció d'Incendis Forestals. Un PEG és una zona on l'incendi pot agafar força per l'orografia del terreny com les valls, els colls i les crestes de les muntanyes.

Per illes, a Eivissa s'han creat faixes en 20,5 hectàrees de territori forestal a Sant Joan (Es Murtar). A Mallorca han estat 20 hectàrees repartides entre els municipis de Pollença (Coll de Formentor), Artà (Sa Duaia, Es Verger i El Campament dels soldats), Bunyola (Sa Comuna), Manacor (Sa Carrotxova) i Escorca (Míner Gran) . Mentre que a Menorca s'han executat tasques de prevenció en 12 hectàrees a Ciutadella (Algaiarens), Es Mercadal (s'Albufera i Son Alzina), Maó (Santa Caterina Capell de Ferro i Binifabini), Alaior (Son Blanc), i Ferreries (Alforí).

El conseller ha recordat que malgrat estar en època d'alt risc d'incendi forestal, "mai no és tard per treballar en la prevenció i en la protecció del territori per minvar el risc en cas de produir-se un incendi forestal. Aquests treballs permeten establir una estratègia de defensa eficaç, alhora que faciliten l'accés als mitjans d'extinció quan cal”.

A aquest projecte se li sumen els treballs del projecte 'Actuacions per a la fragmentació del risc d'incendis forestals i ampliació de la xarxa d'àrees de defensa' del Servei de Gestió Forestal. El pla compta amb una inversió de 324.977 euros i consisteix en l'execució de tasques de manteniment d'hàbitats, com podes i desbrossaments, i que són feines prioritàries segons el Pla Forestal.

Les tasques, que estan en execució , està previst que abastin 15 hectàrees a Eivissa, 14 hectàrees a Mallorca i 7,5 a Menorca amb l'objectiu de reduir l'índex de risc per fragmentació, és a dir, augmentar les zones on el territori està compartimentat per reduir la continuïtat vegetal.< /p>

Notícies més vistes Avui