• dijous 2 de febrer del 2023

L'ocupació al sector turístic balear va augmentar un 81,6% al maig respecte al 2021

img

MADRID/PALMA, 20 Jun.

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a les Balears vinculats a activitats turístiques va augmentar un 81,6% al maig respecte al mateix mes del 2021, segons les dades difoses avui per Turespaña.

A Espanya, el mes de maig va tancar amb un total de 2,6 milions d'afiliats a la Seguretat Social vinculats al turisme, fet que suposa 409.615 treballadors més que fa un any i 32.962 més que el mateix mes del 2019.

Al maig continua la tendència d'augment interanual del nombre d'afiliats que es va iniciar el juny de l'any passat. Maig ha estat el segon mes consecutiu des que va començar la pandèmia en què el nombre d'afiliats al sector turisme ha estat superior al del mateix mes del 2019.

Els afiliats en activitats turístiques van suposar el 44% del ocupació creada al maig i representen el 12,9% del total d'afiliats a l'economia nacional.

El total d'afiliats al conjunt de l'economia espanyola va créixer en taxa interanual un 4,8%, mentre que al sector serveis va augmentar un 6%. Al maig els afiliats en alta laboral a la Seguretat Social es van incrementar, en variació absoluta, en 929.095 persones. . El turisme serà un dels sectors que més contribuirà a la recuperació econòmica ia la generació d'ocupació aquest any”, va afirmar la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

en totes les branques dactivitat en el darrer any. L'hostaleria va guanyar 306.413 afiliats (183.448 als serveis de menjars i begudes i 122.965 als serveis d'allotjament); les agències de viatge van donar d'alta 5.662 nous treballadors i el grup d'altres activitats turístiques va registrar un augment de 97.540 afiliats.

Els treballadors assalariats, que representen el 81% del total al sector, van augmentar un 23 ,3% respecte al mateix mes de l'any passat, mentre que els autònoms van créixer un 2,2%.

Per branques d'activitat, l'ocupació assalariada es va incrementar en agències de viatges i operadors turístics 3%) i en hostaleria (26,8%), i dins d'aquesta, va augmentar un 20,3% als serveis de menjars i begudes i un 51,5% als serveis d'allotjament.

L'ocupació autònoma en turisme, que representa el 19% del total de treballadors afiliats, es va incrementar un 2,2%. L?activitat d?hostaleria mostra un increment de l?1%. En concret, als serveis de menjars i begudes va créixer un 0,7%, mentre que als serveis d'allotjament va augmentar un 5,8%. A les agències de viatges s'observa un increment interanual del 6,7% en el nombre d'autònoms.

En hostaleria i agències de viatges/operadors turístics conjuntament, sectors que representen el 69,7% del total de afiliats en alta laboral a la Seguretat Social en turisme, els afiliats van augmentar un 20,7% en taxa interanual. Aquest augment va ser degut tant a l'increment dels assalariats (26,4%) com al dels autònoms (1,3%).

L'ocupació al conjunt dels sectors de l'hostaleria i les agències de viatge/operadors turístics va augmentar a totes les comunitats autònomes respecte a l'any passat.

En xifres absolutes, els majors increments es van donar a Illes Balears, Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana, Canàries i Comunitat de Madrid.< /p>

En termes relatius, destaca l'augment interanual de Balears, del 81,6%.

Comparant les dades amb el mateix mes de 2019, Andalusia, Illes Balears, Canàries, Cantàbria, Castella -La Manxa, el País Valencià, Múrcia i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla compten amb més afiliats a la Seguretat Social que en prepandèmia.

Notícies més vistes Avui