• dijous 30 de març del 2023

L'Oficina Antidesnonaments emet 140 informes de vulnerabilitat a Palma fins al juliol

img

PALMA, 9 Ago.

L'Oficina Antidesnonaments (OAD), organisme a càrrec de l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digna i Sostenibilitat de Palma, ha emès 140 informes de vulnerabilitat durant els primers set mesos del 2022.

Segons ha detallat aquest dimarts l'Ajuntament de Palma, del total, 75 s'han fet a través de treballadors socials o per iniciativa dels usuaris i 65 més s'han elaborat en aplicació del reial decret de mesures urgents per fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l'àmbit de l'habitatge.

Aquesta norma preveu que el jutjat sol·liciti l'informe de vulnerabilitat als serveis competents --OAD en el cas de Cort-- per suspendre temporalment un desnonament.

Des del 2015, l'Oficina ha tramitat 796 informes de vulnerabilitat. L'any que més es van fer, segons ha destacat el Consistori, va ser el 2021, amb 393 informes, "a causa de l'impacte social i econòmic de la pandèmia del coronavirus".

L'Ajuntament també remet la informació de tots aquests casos a la Conselleria dHabitatge, perquè també doni resposta a les persones en situació de vulnerabilitat que han estat desnonades per no poder fer front al lloguer.

A més, han indicat que les suspensions són temporals i moltes de les famílies --prop de 300-- han estat pendents els últims 20 mesos de les pròrrogues de les suspensions dels desnonaments que ha aprovat el Govern central. L'última va ser al juny i durarà fins al 31 de desembre de 2022.

Des de l'àrea de Model de Ciutat han valorat positivament les mesures per evitar la pèrdua d'habitatge, però han considerat necessaris mecanismes més estables "per fer efectiu aquest dret constitucional. "D'aquí la necessitat d'agilitzar la tramitació de la Llei estatal d'habitatge i el desplegament de la normativa balear", han reivindicat.

L'OAD ha tramitat prop de 5.600 expedients des que va començar a funcionar a 2015. Aquestes dades "també reflecteixen les conseqüències de la COVID-19", han destacat, ja que durant el 2020 es van tramitar 1.030 expedients i el 2021, 729.

A més, en els primers set mesos de 2022 se n'han gestionat 494 més, dels quals 51 estan relacionats amb hipoteques i 320 amb el lloguer --93 per ocupacions i n'hi ha 30 per altres causes--.

D'altra banda, s'ha observat un augment dels expedients de lloguer en proporció amb anys anteriors, un fet que "preocupa" l'àrea de Model de Ciutat, segons ha manifestat el director general d'Habitatge, Josep Maria Rigo. "Aquest fet reflecteix la situació d'emergència habitacional que pateix Palma", ha remarcat.

Pel que fa al nombre de desnonaments que l'Oficina Antidesnonaments ha aconseguit aturar, la ràtio és del 65 per cent des de 2015. Així, s'han paralitzat 1.766 d'un total de 2.724 llançaments que s'havien programat.

A més, al llarg del 2022, s'han paralitzat un 58% dels desnonaments, en concret, 146 253.

Així mateix, analitzant els expedients que ha tramitat l'OAD per barris de Palma, Son Gotleu és la zona on n'hi ha hagut més, seguida de Pere Garau i Foners. En canvi, Calatrava, Son Sardina i el Puig de Sant Pere són les zones on menys n'hi ha hagut.

Per tipologia de famílies, les parelles amb fills, els nuclis monoparentals i les persones que viuen soles són les que tenen més expedients; i per sexes, el 63% dels expedients des del 2015 han afectat dones, mentre que només un 37% han estat homes. Actualment, un 59% són dones i un 41%, homes.

Notícies més vistes Avui