• divendres 31 de març del 2023

L'oposició reclama a Armengol que anunciï una baixada d'impostos durant el Debat de Política General

img

El PSIB assegura que la proposta de Ximo Puig no suposa una baixada "generalitzada" d'impostos

parlamentaris de l'oposició --Cs, PP i El PI-Proposta per les Illes Balears-- han reclamat a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que anunciï una baixada d'impostos durant el Debat de Política General que tindrà lloc la setmana que ve el Parlament.

   Així ho han destacat els grups de l'oposició, després de la Junta de Portaveus d'aquest dimecres en què s'ha fixat que el Debat de Política General se celebri, a partir de les 10.00 hores, el 4 i el 5 d'octubre.

La política fiscal centrarà gran part d'aquest debat, que començarà el primer dia amb la intervenció de la presidenta Armengol i seguirà el segon dia amb el discurs dels diferents grups de la Cambra autonòmica.

    En roda de premsa després de la Junta de Por taveus, el portaveu parlamentari del PP, Toni Costa, ha recordat que els 'populars' van presentar al juliol una Proposició de Llei de reforma fiscal, que va comptar amb el vot en contra d'Armengol, en què es proposava una baixada d'impostos . "Estem en disposició de posar aquesta reforma fiscal a disposició d'Armengol perquè dimarts que ve anunciï tota la reforma fiscal del PP o part", ha assenyalat.

La rebaixa de l'IRPF que proposa el PP balear és de mig punt per a rendes inferiors a 30.000 euros i un quart de punt per a rendes superiors a 30.000 euros. "Que copiï les mesures del PP o que copiï als presidents socialistes que han copiat al PP", ha dit en referència al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

   Per la seva banda, el portaveu d'El PI-Proposta per les Illes Balears, Josep Melià, també ha avançat que demanarà al Govern que deflacti l'IRPF per a les rendes baixes i mitges. "Considerem que aquesta mesura fiscal ja s'hauria d'haver adoptat fa temps. És escandalós que les administracions públiques estiguin augmentant la seva recaptació tributària a causa de la inflació i no facin res per les persones que tenen més dificultats per arribar a finals de mes", ha censurat.

    En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu parlamentària de Ciutadans (Cs), Patricia Guasp, que espera d'Armengol "autocrítica real no disfressada de complaença" i "anuncis no reciclats" ". En aquest punt, ha demanat a la presidenta que anunciï una deflactació de l'IRPF i "un compromís ferm" per part del Govern d'Espanya per desenvolupar fiscalment el Règim Especial de les Balears (REB).

banda, la portaveu del Grup Socialista, Pilar Costa, ha considerat que el debat s'ha de centrar en les mesures preses a conseqüència la crisi econòmica derivada de la guerra a Ucraïna ia "parlar del futur" de les Illes.

>

    Preguntada pels possibles anuncis d'Armengol en matèria Fiscal, Costa ha dit que desconeix el contingut del discurs de la presidenta, però sí que ha recordat que el PSIB està en contra d'aplicar una baixada "generalitzada" d'impostos, ja que "la desaconsellen les principals autoritats econòmiques d'Europa".

    Sobre la baixada d'impostos anunciada per Ximo Puig, també del PSOE, la diputada ha assegurat que la proposta del president valencià no és una baixada "generalitzada" d'impostos. "Del que puc parlar és del que defensa el PSOE a Balears", ha remarcat.

    Per la seva banda, el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha indicat que la proposta de Puig serà analitzada per part de l'Executiva de MÉS, atès que en aquest moment no tenen un posicionament sobre això. Tot i això, Ferrà ha destacat que els ecosobiranistes són més partidaris de plantejar bonificacions o ajudes que de rebaixar l'IRPF.

ALTRES TEMES PER AL DEBAT

  A més de la política fiscal, altres temes centraran el Debat de Política General de la setmana que ve.

    Concretament, MÉS ha avançat que abordarà temes com el canvi climàtic, el decreixement turístic, la situació del català a les Illes o accés a l'habitatge. Ferrà ha ressaltat que la sobirania de les Balears serà un altre dels eixos del seu discurs i preguntarà a la presidenta per qüestions com les inversions ferroviàries o les competències que estableix l'Estatut d'Autonomia.

A més de l'habitatge i la superpoblació de la comunitat, El PI també insistirà en el rebuig a l'actual model de finançament. "Provoca que les comunitats infrafinançades com Balears no ens puguem permetre rebaixes fiscals que altres comunitats autònomes sí que poden", ha censurat.

  "El finançament és la clau de la discussió que tenim ara. Veiem que hi ha una competició d'adopció de mesures fiscals. El PI rebutja qualsevol harmonització i reclama més autonomia normativa", ha conclòs.

Notícies més vistes Avui