Notícies Balears.

Notícies Balears.

La Armada neutralitza cinc projectils de 155 mm a aigües d'Eivissa.

La Armada neutralitza cinc projectils de 155 mm a aigües d'Eivissa.

IBIZA, 9 de maig.

Un equip de Desactivat d'Explosius de la Unitat de Buscadors de Mesures Contra Mines de la Armada es va desplegar el passat 7 de maig a la zona d''Es Dau Gros', a l'illa d'Eivissa, per a la neutralització de cinc projectils d'artilleria.

Segons ha informat l'Ajudantia Naval d'Eivissa, l'equip de buscadors es trobava a Palma participant en exercicis multinacionals. Durant el cap de setmana es va rebre l'avís del descobriment per part de la Guàrdia Civil. Es tractava de cinc projectils d'artilleria amb incrustacions de vida marina i en estat insegur.

Després d'una reunió de coordinació a la Casa del Mar a Eivissa es van desplaçar els operadors a la zona de l'incident.

Els projectils es trobaven a una profunditat entre 20 i 24 metres i, durant la identificació, es va constatar que contenien càrrega explosiva i que no era segura la seva extracció sense neutralitzar-los. Utilitzant càrregues explosives accionades per radiocontrol, es va provocar la detonació controlada dels projectils, buscant el mínim impacte mediambiental. A continuació, es van recollir tots els restes de l'envoltura dels projectils.

Com ha recordat l'Ajudantia d'Eivissa, davant de qualsevol descobriment d'aquest tipus d'artefactes, no s'han de manipular ni moure. Malgrat l'aspecte deteriorat, la seva càrrega explosiva sol estar intacta i la manipulació s'ha de realitzar per personal especialista.

Les Unitats de Busqueda de la Armada compten amb personal especialista en desactivació d'artefactes explosius (EOD) amb capacitat terrestre i submarina. Des d'aquella data, l'Armada ha neutralitzat més de 1.700 projectils, mines i altres armes navales, trobant-se aquestes unitats amb un temps d'activació que permet l'actuació immediata davant d'aquest tipus d'incidents.