Notícies Balears.

Notícies Balears.

La Audiència Provincial confirma que les Jerònimes són les propietàries del Monestir de Santa Isabel. La Audiència Provincial confirma que les Jerònimes són les propietàries del Monestir de Santa Isabel.

La Audiència Provincial confirma que les Jerònimes són les propietàries del Monestir de Santa Isabel.
La Audiència Provincial confirma que les Jerònimes són les propietàries del Monestir de Santa Isabel.

PALMA, 14 de maig.

La Audiència Provincial de les Illes Balears ha desestimat el recurs de l’Obispado de Mallorca per la propietat del Monestir de Santa Isabel, confirmant la decisió del Jutjat que reconeixia a les religioses com a propietàries d’aquest complex.

L’Obispado va interposar recurs contra aquella sentència, que ara ha revisat la Secció Quarta de la Audiència Provincial. El litigi inclou tres finques ubicades al carrer Porta del Mar de Palma: dues vivendes de 96 i 99 metres quadrats i l’església i convent, amb una superfície construïda de 6.418 m2.

El Jutjat va declarar que la congregació és la propietària d’aquests tres immobles "per haver adquirit el seu domini mitjançant la possessió immemorial, durant el transcurs de més de 30 anys, pública, pacífica i ininterrompuda".

En un recurs contra aquesta sentència, l’Obispado va insistir que era el propietari de les tres finques del Monestir de Santa Isabel perquè en virtut d’una Llei de 1860 va adquirir el domini de tots els monestirs de l’illa desamortitzats que encara no s’havien venut, incloent aquest; i posteriorment els béns van ser confiscats per l’Estat el 1933.

A més assenyalava que la congregació no disposa d’un títol de propietat "vigent, vàlid i eficaç", i que des de 1855 les monges mai no haurien possedit el monestir com a propietàries sinó que l’haurien ocupat per mera tolerància de l’Obispado.

La Audiència no acull els seus arguments i declara que les propietàries dels tres béns immobles abans de les desamortitzacions eren les Jerònimes. Incideix en què, amb la Llei de 1860, la recuperació de la propietat es produïa "a favor de qui, abans d’aquesta desamortització, havia estat el propietari", i en el cas del Monestir de Santa Isabel de Palma "a aquestes propietàries els van ser 'tornats' els béns que en el seu dia van ser objecte de desamortització i que no van arribar a ser alienats per l’Estat".

Rebutja igualment l’argument d’una possessió tolerada per l’Obispado en base a la "nombreosa documental" que ha aportat la congregació de religioses.

El Tribunal imposa les costes a l’Obispado. La sentència no és ferma ja que es pot recórrer davant el Tribunal Suprem.

La presidenta de la Federació de Monestirs de Monges Jerònimes de Santa Paula i priora del monestir, Sor Àngels Sanz (Sor Nativitat), ha rebut "amb gran alegria" la notificació de la sentència.

La Federació Jerònima ha celebrat en un comunicat la consequent cancel·lació de l’assentament inmatriculatori per les certificacions de l’aleshores bisbe Javier Salinas el 2014, "emeses contra tot dret i raó".

L’entitat també ha subratllat que les monges venen "posseint, ampliant, cuidant i atresorant pacíficament" el monestir des de 1485, i ha desitjat que aquesta sentència sigui "el darrer i definitiu capítol d’aquesta controvèrsia, tan llarga com lamentable", que les ha enfrontat "a algú tan de l’Església com és un bisbe".

Sor Nativitat oferirà el divendres una roda de premsa sobre aquest assumpte, acompanyada del monjo cistercenc del Monestir de Sant Isidre de Dueñas (Palència) Enrique Trigueros i de l’advocada Pilar Rosselló, que ha representat les Jerònimes.