Notícies Balears.

Notícies Balears.

La Catedral de Mallorca acollirà dissabte la 'Festa de llum'.

La Catedral de Mallorca acollirà dissabte la 'Festa de llum'.

Palma, 9 de novembre.

La Catedral de Mallorca acollirà dissabte que ve la "Festa de la llum", un efecte lumínic en el qual el rosetó monumental que presideix l'altar major es projecta, amb tots els seus colors, sobre la part interna de la façana principal.

La Seu ha explicat aquest dijous en un comunicat que obrirà les seves portes a les 07.30 hores al públic, al qual ha animat a participar, i ha recordat que es podrà seguir el fenomen a través del canal de YouTube de la Catedral, "per a qui no pugui assistir, però estigui interessat".

Aquest dissabte, el rosetó que presideix l'altar major es reflectirà amb tots els seus colors i detalls, els 1.115 vidres que el componen, sobre la pantalla de pedra. Es tracta d'un fenomen molt singular que és possible gràcies a la conjunció d'una sèrie de factors, que no es donen en cap altra catedral d'Europa.

Els motius que produeixen l'efecte estan relacionats amb la construcció del temple sobre la mesquita que s'erigia en el mateix entorn, que va determinar la seva planta basilical, i va ser fabricada des del segle XIII fins a la dècada de 1630; i la combinació entre les dimensions de la nau central i la ubicació del rosetó major que, amb un diàmetre de prop de 12 metres, fa que ambdues estructures estiguin perfectament alineades.

A més, la construcció de la façana principal va tenir lloc en tres etapes cronològiques, entre els segles XVI-XVII i XIX, i presenta dos frontals diferents, tant a l'interior com a l'exterior, marcant la ubicació actual del rosetó vist des del mur interior.

També influeix el fet que la finalització del projecte d'instal·lació dels vitralls en tots els finestrons i òculs disponibles de la Catedral, va començar a finals del segle XIX i la seva última fase va coincidir amb les prescripcions litúrgiques del Concili Vaticà II, per la qual cosa, les condicions d'entrada de llum romanen estables des de 2010, quan es van acabar les obres de restauració del rosetó major.