• dissabte 28 de gener del 2023

La colònia de flamencs del Parc Natural de Ses Salines intenta nidificar per primera vegada a Eivissa

img

La troballa demostra la compatibilitat entre el medi natural i l'ús saliner tradicional

EIVISSA, 30 Jul.

>

La colònia de flamencs del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera ha intentat nidificar per primera vegada, cosa que ha estat considerada com la demostració de la compatibilitat entre el medi natural i l'ús saliner tradicional.

Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori aquest dissabte en nota de premsa, personal tècnic del Parc Natural de Ses Salines dEivissa i Formentera han detectat, per primera vegada, un intent de nidificació per part de la colònia de flamencs espai natural protegit. La troballa s'ha produït durant un estudi d'aus nidificants a les zones humides del Parc. Mentre es realitzava el seguiment, ja es van detectar moviments de flamencs sobre algunes de les motes salineres, fins a detectar aquest intent considerable de nidificació aquesta setmana.

En concret, s'han detectat 42 nius de flamenc sense posada el que indica que, malgrat no haver estat un intent de reproducció exitós, Ses Salines es pot consolidar com a zona de cria d'aquesta au.

L'intent de nidificació es produeix en un moment en què la colònia s'està consolidant en els números més elevats mai registrats. Doncs, des de fa dos anys, el cens anual identifica un miler.

Els espais idonis per a la cria de les aus aquàtiques, inclosos els flamencs, es corresponen amb les motes tradicionals de l'activitat salinera, tal com s'ha constatat a l'estudi de nidificants. Per tant, es considera que la notícia demostra que aquests ocells han trobat tranquil·litat i compatibilitat en una zona del Parc Natural i que aquesta és compatible amb l'activitat salinera tradicional.

De fet, hi ha colònies de cria de flamencs molt properes, concretament a les Salines de Santa Pola (Alacant) o la Llacuna rosa del Parc Natural de les llacunes de La Mata i Torrevella, a la mateixa província. Un factor que cal tenir en compte pot ser que la sequera que pateixen algunes zones humides de la península hagi afavorit que els flamencs freqüentin i criin en zones salineres, sempre dotades d'aigua.

En tot cas, els tècnics consideren que una fracció molt petita de la colònia s'ha intentat reproduir i ressalten la necessitat de fer-ne un seguiment intens en el proper període de reproducció.

Des del Parc Natural, es recalca la necessitat de no accedir a zones restringides per motius de tranquil·litat de les aus, evitant molèsties i visites innecessàries per a observació o fotografia en benefici de la conservació de l'espècie i el seu benestar.

Notícies més vistes Avui