Notícies Balears.

Notícies Balears.

La Comissió de Presidents se centra en el levantament de la moratòria turística, la gestió de recursos i la mobilitat. En català: El levantament de la moratòria turística, la gestió de recursos i la mobilitat centren la Conferència de Presidents.

La Comissió de Presidents se centra en el levantament de la moratòria turística, la gestió de recursos i la mobilitat.

En català: El levantament de la moratòria turística, la gestió de recursos i la mobilitat centren la Conferència de Presidents.

PALMA, 11 març.

Les polítiques turístiques --entre elles el levantament de la moratòria--, la mobilitat i la gestió dels recursos naturals han centrat la primera Conferència de Presidents de les Illes Balears de la 11ª legislatura, celebrada aquest dilluns a Escorca.

Així ho ha indicat en declaracions als mitjans la presidenta del Govern, Marga Prohens, després de la reunió, tot i sense detallar quan entrarà en vigor el levantament d'aquesta moratòria.

"No creiem en la moratòria ni en la manera en què es va imposar, perquè és una mesura intervencionista i, sobretot, perjudicial pels petits inversors i la gent que vol començar un negoci en el sector", ha respost Prohens als mitjans.

Tanmateix, ha preferit no especificar quan es durà a terme. "No podem descartar ni afirmar res; avui ho parlarem i continuarem treballant", ha matitzat la presidenta balear.

Prohens ha començat la seva intervenció referint-se a les diferències però també als reptes comuns que tenen les diferents illes. "Cada illa ha de ser allò que vulguin els ciutadans i s'ha de respectar la manera de viure, de ser, la idiosincràsia i la realitat de cadascuna de les illes", ha assenyalat.

Seguidament, ha reconegut, tot i això, que existeixen "reptes compartits als quals cal donar resposta, escoltant sempre als quatre consells", i fent especial referència a "l'inminent inici de la temporada turística".

Així, ha valorat que les previsions de cara a aquesta nova temporada són "d'èxit", cosa que es tradueix en "una bona notícia per als treballadors i en termes de generació d'oportunitats, de creació de benestar i dinamisme, i com a motor econòmic que són les Illes per a Espanya i el Mediterrani".

Tot i això, ha reconegut que aquest èxit "s'ha de gestionar", recriminant que ha estat "la falta de gestió" de l'anterior Govern "el que ha provocat en determinats moments aquesta saturació de la qual s'ha parlat tant", que "no és desitjable" ni per als residents ni per als visitants.

Per tot això, ha resumit Prohens, al llarg de la Conferència de Presidents, Govern i consells insulars han abordat la política turística, la mobilitat i la gestió dels recursos naturals, "especialment un cada vegada més escàs com és l'aigua".

Pel que fa a la política turística, la presidenta s'ha referit al levantament de la moratòria perquè el turisme segueixi sent "generador d'oportunitats per a tots".

"Això no vol dir créixer sense límits. Els límits seran els que marcarà cada consell en funció de la seva realitat, que canvia en cadascuna de les illes i que passa per la recuperació de la bossa de places turístiques", ha matitzat Prohens.

També ha indicat que s'ha tractat la compra d'establiments obsolets per part d'ajuntaments o la lluita contra l'oferta il·legal, per a la qual els consells estan treballant, "reforçant la inspecció i augmentant efectius".

"Hem d'establir protocols de col·laboració amb cossos de Policies Locals, i a proposta del Consell d'Eivissa s'estudiarà poder actuar sancionant l'oferta il·legal via llei d'activitats", ha anunciat Prohens.

De la mateixa manera, ha indicat que l'Executiu balear realitzarà una campanya per conscienciar la població amb l'oferta turística il·legal "per l'atac que suposa a tots els qui ho fan bé".

Pel que fa a la mobilitat, Prohens ha promès que reforçaran el transport públic de Mallorca, alguna cosa que "ja ha començat amb deu autobusos".

Així mateix, es monitoritzarà la situació de les principals zones turístiques per detectar problemes concrets i donar solucions, alhora que, segons ha recordat, ja s'ha reformat la llei del taxi i del VTC "per tenir un servei de taxi més competitiu i posar ordre a les concessions de llicències VTC a les Illes".

Un altre compromís tractat amb els consells ha estat que cadascun pugui regular l'entrada de vehicles sobre criteris objectius de càrrega, perquè "cada illa està en diferents punts sobre aquesta situació".

Finalment, Prohens ha destacat la importància de millorar la xarxa viària, "la qual cosa requereix que arribin els recursos del conveni de carreteres". "Darem aquesta batalla davant el Govern d'Espanya", ha afirmat.

Sobre la gestió de recursos, la presidenta ha recordat els diners que es destinaran a cadascun dels consells per evitar les fugides d'aigua.

I per acabar, Prohens s'ha referit a la importància dels cossos i forces de seguretat, "que són imprescindibles per garantir la seguretat a les Illes".

"Són molts els temes que tenim sobre la taula. Treballem des del principi de legislatura de manera coordinada, però avui hem volgut començar la conferència per tractar aquestes qüestions i gestionar l'èxit turístic de manera coordinada davant la nova temporada", ha finalitzat Prohens.