• divendres 31 de març del 2023

La comissió de seguiment del protocol de col·laboració en matèria de política lingüística es reuneix a Santiago

img

Els representants dels governs de Galícia, Euskadi, Catalunya, Balears, Navarra i Generalitat Valenciana celebren la reunió anual

PALMA, 23 Jul.

La comissió de seguiment del protocol de col·laboració en matèria de política lingüística, on participen representants de governs de Galícia, Euskadi, Catalunya, Balears, Navarra i Generalitat Valenciana, es va reunir aquest divendres a Santiago.

Segons ha informat la Conselleria de Fons Europeu, Universitat i Cultura aquest dissabte en nota de premsa, la comissió de seguiment del protocol de col·laboració en matèria de política lingüística en què participen els governs de Galícia, Euskadi, Catalunya, Balears, Navarra i la Generalitat Valenciana van celebrar aquest divendres al Pazo de Sant Roc de Santiago de Compostel·la la reunió ordinària anual. Hi van abordar diferents temes d'interès per a les polítiques lingüístiques de les seves comunitats respectives, així com accions conjuntes de promoció de les seves llengües pròpies.

A la trobada d'aquest divendres van acudir el secretari general de Política Lingüística de la Xunta de Galícia, Valentín García; la viceconsellera de Política Lingüística del Govern Basc, Mirin Dobaran; el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila; la directora general de Política Lingüística del Govern balear, Beatriu Defior; el director-gerent d'Euskarabidea/Institut Navarro de l'Euskera, Mikel Arregi, i també el subdirector general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Marc Jiménez.

En el marc de la reunió , també van mantenir una trobada amb el director de l'Oficina del Comissionat Especial per a l'Aliança per la Nova Economia de la Llengua del Govern espanyol, Manuel González Bedia.

A la roda de premsa que va tenir lloc posteriorment a la trobada , en què van intervenir tres membres del Protocol de col·laboració en matèria de política lingüística en representació de tots els seus membres, el secretari general de Política Lingüística de la Xunta, Valentín García va destacar "la importància de la coordinació i del compromís dels governs en matèria de política lingüística, així com de continuar treballant a favor d'una política lingüística resolta i eficaç, construïda sobre l'acord”.

Per la seva banda, la viceconsellera de Política Lingüística del Govern basc, Mirin Dobaran, ha posat èmfasi en "les accions que es posaran en marxa des del Protocol per impulsar el doblatge i el subtitulat fonamentalment en productes audiovisuals dirigits a un públic infantil en aquestes llengües oficials com el canal de televisió Clan o la plataforma de continguts digitals Playz, com estableix la llei audiovisual recentment aprovada”. També va incidir en la promoció de les llengües a l'àmbit socioeconòmic associat a entitats financeres --ús de targetes contactless, plataformes virtuals de pagament, Redsys...--.

Així mateix, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, va lamentar l'exclusió del gallec, català i basc a l'Online Linguistic Suport per a Erasmus en el període 2022-2027, dirigides a impulsar la promoció de les llengües a l'ensenyament superior ia afavorir-ne la projecció internacional . Els governs assistents van reclamar que aquestes llengües s'incorporin al projecte perquè els estudiants universitaris que assisteixen a les seves universitats gaudeixin dels mateixos drets que els que es traslladen a la resta d'universitats europees.

A la trobada mantinguda amb el director de l'Oficina del Comissionat Especial per a l'Aliança per la Nova Economia de la Llengua del Govern espanyol, Manuel González Bedia, sobre el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) de la 'Nova Economia de la Llengua', els sis representants dels governs van insistir en la necessitat d'una presència i concreció més gran de les accions de promoció d'aquestes llengües oficials

En aquest sentit, el Protocol va insistir el Govern d'Espanya de la importància d'agilitzar, posar a disposició i optimitzar recursos en la visibilització i promoció de la realitat plurilingüe de l'Estat.

Tot seguit, conjuntament, es va analitzar el procés d'elaboració ració del proper informe del Parlament Europeu sobre política lingüística de la Unió Europea per a les llengües regionals o minoritàries; el Consell i Oficina de Llengües Oficials, la Carta Europea de les Llengües Minoritàries o Regionals (Celrm); la coedició de llibres en aquestes llengües oficials i la traducció de comunicacions de les institucions europees.

Finalment, el pla de treball per a aquest 2022 i l'establiment de la data per a la propera reunió, així com la propera concessió del Premi a la Promoció de la Realitat Plurilingüe de l'Estat: proposta d'empreses/persones candidates.

La Xunta de Galícia, el Govern Basc i la Generalitat de Catalunya van signar el 2007 el Protocol general de col·laboració en matèria de política lingüística, al qual posteriorment es van adherir el Govern balear i, el 2017, la Generalitat Valenciana i el Govern de Navarra.

Constitueix el primer marc de col·laboració de totes les comunitats autònomes amb llengua pròpia que posseeixen estatus d'oficialitat en els termes establerts als estatuts corresponents. d'autonomia.

Notícies més vistes Avui