També s'han donat a conèixer les conclusions de l'informe d'avaluació final del III Pla d'Igualtat.
PALMA, 25 Nov.
La Comissió d'Igualtat del Govern ha aprovat la proposta del IV Pla d'Igualtat (2024-2027), aplicable al personal de serveis generals de l'Administració de la Comunitat Autònoma.
En una nota de premsa, la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques ha informat que la Comissió d'Igualtat del Govern ha acordat aquest dilluns, 25 de novembre, aprovar la proposta del IV Pla d'Igualtat del personal de serveis generals de l'Administració de la Comunitat Autònoma i elevar-la al Consell de Govern.
El nou Pla d'Igualtat té previstes 88 accions distribuïdes en cinc eixos fonamentals: Cultura d'igualtat i bon govern; Accés, promoció, retribució i empoderament de les dones; Conciliació i corresponsabilitat; Situacions d'especial protecció -prevenció de l'assetjament sexual i de la violència de gènere- i Salut i riscos laborals.
Per elaborar aquest IV Pla d'Igualtat s'han tingut en compte les conclusions extretes de l'avaluació de l'impacte del III Pla d'Igualtat. Aquest informe d'avaluació també s'ha presentat aquest dilluns a la Comissió d'Igualtat, presidida per la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, i de la qual en són membres el director general de Funció Pública, Antoni Mesquida; la directora de l'IBDona, Catalina Maria Salom, el director general de Pressupostos, Bartomeu Alcover, i els representants sindicals de CCOO, USO, UGT, STEI, CSI-CSIF i Sintta.
Abans d'iniciar la sessió, la consellera ha adreçat unes paraules d'agraïment a les persones de la comissió encarregades de dur a terme els Plans i protocols d'igualtat i de implementar-los. Estarellas també ha remarcat que "en matèria d'igualtat mai és suficient" i ha aprofitat un dia tan assenyalat com el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que es commemora aquest dilluns, per assegurar que des del Govern es seguirà treballant perquè tots els treballadors de la comunitat autònoma comptin amb les eines necessàries per fer front a la llosa que suposa la violència masclista.
Les principals conclusions a les quals arriba aquest informe d'avaluació són que, malgrat haver estat el Pla més curt en temps, ha estat el que fins avui dia ha tingut més accions, un total de 108 -front a les 69 accions del II Pla i a les 103 del I Pla-. Entre aquestes accions destaca que s'ha aplicat la metodologia europea al càlcul de la bretxa salarial, s'han revisat i modificat tant el protocol per prevenir i actuar en cas d'assetjament sexual, per raó de sexe, d'orientació sexual, d'identitat de gènere i d'expressió de gènere com el protocol per a la mobilitat administrativa de les víctimes de violència de gènere i s'ha incorporat per primera vegada un eix específic de Prevenció de Riscos Laborals (PRL).
Els principals dades obtinguts mitjançant l'enquesta realitzada al personal són que, pel que fa a l'eix 1, sobre la Cultura de la Igualtat, les dades són positives, ja que en relació al 2020, són més els treballadors dels Serveis Generals de la CAIB que coneixen l'existència de la persona responsable d'igualtat -s'ha passat d'un 25,5% el 2020 al 49,8% el 2023-; i, en referència a l'eix 2, sobre Accés, retribució i empoderament de les dones, les dades han millorat quant a la segregació vertical, ja que cada vegada són més les dones que ocupen llocs singularitzats de grau alt -passant del 50% el 2020 al 55,1% el 2023-.
També, en referència a l'eix 2, destaca que les dones continuen presentant-se a menys convocatòries de promoció interna, però ha minvat el percentatge de dones que ho atribueixen a les seves responsabilitats familiars. Quant a la bretxa salarial, les dades també són positives perquè passa del 13,26 el 2019 al 12,31 el 2023. Dins d'aquest eix també s'ha de treballar per afavorir que les dones puguin promocionar i fomentar el seu accés a llocs singularitzats de nivell alt, on encara estan en minoria.
Quant a l'eix 3 sobre Conciliació i corresponsabilitat, l'informe conclou que segueixen sent més les dones qui gaudeixen de mesures de conciliació i també qui demanen més reducció de jornada per poder conciliar la vida laboral amb la familiar. L'informe també evidencia que continua havent tasques del llar masculinitzades i feminitzades i que els homes afirmen estar més satisfets amb el temps personal, familiar i per als estudis.
En relació amb l'eix 4 sobre situacions d'especial protecció, el 2020 un 38,7% coneixia el protocol contra l'assetjament i ara la dada ha augmentat fins al 41,5%.
Finalment, pel que fa a l'eix 5, de Salut i riscos laborals, no es disposa de dades anteriors per poder comparar l'evolució dels indicadors, però es conclou que cal seguir treballant per aplicar la perspectiva de gènere en els estudis sobre les condicions de treball quant a la salut i seguretat del personal.
Categoría:
Newsletter
Entérate de las últimas noticias cómodamente desde tu mail.