• diumenge 29 de gener del 2023

La cria de voltor negre a Mallorca es manté en registres històrics

img

Des de la posada en marxa del pla de recuperació l'espècie ha mantingut una tendència positiva

PALMA, 3 set.

La cria de voltor negre a Mallorca es manté en uns registres històrics, després d'haver finalitzat aquest any amb 33 pollets d'èxit.

Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori aquest dissabte en una nota de premsa , la cria de voltor negre d'aquest any ha finalitzat amb 33 pollets d'èxit, de les 41 parelles que s'han censat aquest 2022 a la Serra de Tramuntana. Aquests exemplars joves comencen a emprendre el vol ara, durant el setembre, uns quatre mesos després d'haver nascut.

El nombre de pollets és similar al del 2019, quan es va assolir el màxim, 34, des que es va iniciar el recompte per primera vegada, arran de la posada en marxa del pla de recuperació, el 1982. Aquest any se'n van xifrar 20 exemplars i es confirmava que hi havia risc d'extinció de l'espècie. Des de llavors, l'evolució ha estat positiva tenint en compte que entre el 1980 i el 1985 es van identificar cinc nius i no arribaven als dos pollets volats per any.

Quant al voltor comú, s'han comptabilitzat 21 pollets, sis dels quals han nascut a la nova zona de cria detectada, aquest estiu, més cap a l'interior de Mallorca. L'establiment d'una nova zona de nidificació podria haver estat la causa de comptar amb sis pollets més respecte a l'any passat, quan es van comptar 24 grups que van tirar endavant 15 pollets. Aquesta xifra és similar a la que es va registrar els cinc anys anteriors.

Aquest és el resultat del recompte que duen a terme els Agents de Medi Ambient per al Servei de Protecció d'Espècies, i que està dins del àmbit del seguiment previst al Pla Terrasse de Recuperació, Conservació i Seguiment dels rapinyaires diürnes de Balears.

A més, entre les actuacions del Projecte ARES II --Actuacions de recuperació d'Espècies Silvestres-- s'han marcat dos pollets de voltor negre amb emissors GPS per conèixer millor la seva biologia i els seus moviments per l'illa a la recerca de menjar i dispersió, informació que pot ser primordial com, per exemple, en temes de seguretat aèria.

dades d'aquest any 2022 constaten el manteniment de totes dues poblacions. Tot i això, des de Medi Ambient han demanat "tenir en compte que aquesta espècie posa un sol ou per any i les molèsties a les zones de cria poden fer fracassar la posada". Per aquest motiu, han demanat "respectar els camins i les restriccions de pas als espais naturals".

A més, l'últim cens de la població total de voltor negre, l'octubre passat, va comptabilitzar 332 exemplars , el triple que fa 10 anys, quan se'n van censar 123.

Actualment, el voltor negre es troba fora de perill crític gràcies al programa de recuperació iniciat fa 40 anys. En aquests moments figura com a vulnerable al Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i l'objectiu és mantenir l'espècie fins a assolir un nivell demogràfic adequat.

Notícies més vistes Avui