• dissabte 3 de juny del 2023

La Fiscalia de Balears reclama més recursos per a la cooperació internacional davant de l'elevat nombre de peticions

img

PALMA, 24 Set.

La Fiscalia de Balears necessita més recursos per a la secció de cooperació jurídica internacional, ja que assumeix una "enorme quantitat" de peticions de cooperació judicial, especialment d'Alemanya i el Regne Unit. al Parlament. Els fiscals assignats al servei de cooperació internacional són dos.

Durant el 2021, entre altres assumptes a destacar, la Fiscalia va fer actuacions de cooperació per la causa per la mort d'un ciutadà holandès a Mallorca i per un cas de sostracció internacional de menors relacionada amb França.

La secció de cooperació va incoar 122 ordres europees de recerca i 55 comissions rogatòries passives. La major part de les sol·licituds d'auxili procedeixen d'Alemanya.

D'altra banda, el fiscal en cap de les Balears adverteix que cal augmentar la plantilla de fiscals de Palma per reforçar també les seccions de menors, de sinistralitat laboral, de família i antidroga.

També considera que la plantilla a la secció territorial d'inca és insuficient, ja que suporta una "gran càrrega de treball". La Fiscalia advoca per incrementar els recursos humans a Inca amb un fiscal més, ja que la secció atén tres Jutjats d'Instrucció i cinc Jutjats de Primera Instància.

La Memòria també alerta d'altres mancances a l'administració de Justícia a Balears, com a "importants retards" en la instrucció a causa de demores considerables en informes pericials. "Aquests retards són tan exagerats que fins i tot s'han produït supòsits de prescripció de delictes per falta d'informes pericials", adverteix la Fiscalia.

Des de la Fiscalia de Menors de Balears també reivindiquen més recursos. Segons consta al document lliurat al Parlament, "l'espai físic de la secretaria ja ha donat de si també tot el possible, de la mateixa manera que l'espai dedicat a l'arxiu d'assumptes i peces de convicció ubicat als soterranis de l'edifici" . De fet, la secció de Menors ha hagut de renunciar a la sala de reunions o multiusos per poder reubicar alguns funcionaris.

A més, avisa que se segueix necessitant un servei de guàrdia de 24h per part de la entitat pública de protecció de menors i el reforç i augment de la ràtio d'educadors en aquests, "sobretot en horari nocturn i dies festius".

En l'àmbit de la secció de Menors s'han potenciat les investigacions relacionades amb ciberdelinqüència i delictes d'odi, i igualment, s'han implementat i incrementat les diligències preprocessals penals, les diligències d'investigació penal o les civils relacionades amb assumptes amb origen en fets ocorreguts a centres educatius ia centres de protecció .

La Memòria de 2021 recull les estadístiques judicials de diligències instruïdes el 2021 amb intervenció del Ministeri Públic, si bé les diligències de recerca pròpies de la Fiscalia el 2021 van ser 221.

p>

Principalment es van tractar de delictes de sinistralitat laboral, ordenació del territori i contra el medi ambient, falsedat documental, estafa, apropiació indeguda, comesos per autoritat o funcionari públic en l'exercici dels seus càrrecs, contra la salut pública, etc. .

D'aquestes diligències, 59 es van remetre al Jutjat d'Instrucció presentant denúncia o querella i 158 es van arxivar a Fiscalia. Aquest arxiu no impedeix al denunciant tornar a presentar la denúncia davant el Jutjat.

Pel que fa a les diligències prèvies judicials, el 2021 se'n van incoar 39.646 als Jutjats d'Instrucció de Balears, un 7,6% més que l'any anterior. Un total de 20.992 es van sobreseure i 18.654 es van acumular o van transformar en altres procediments --per passar a celebrar judici oral--.

La Memòria 2021 de la Fiscalia destaca algunes causes en marxa o en fase d'execució de sentència durant lexercici. Entre elles, el Cas Cursach i les seves derivades, incloent-hi la peça contra el jutge Manuel Penalva; el Cas Ports i l'Operació Casablanca (de l'Audiència Nacional).

Cal destacar també els procediments oberts per delictes contra el medi ambient, com la causa pels abocaments d'Emaya a la badia de Palma. Sobre aquesta última causa, la Memòria adverteix que s'han patit paralitzacions, si bé considera que les informacions dels mitjans de comunicació han facilitat que les administracions adoptessin mesures per pal·liar la situació.

També destaca la investigació a una empresa encarregada del transport de residus perillosos per COVID, per un delicte ambiental però també per un delicte contra els drets dels treballadors.

Quant a les actuacions per explotació sexual infantil, la Fiscalia indica que s'han realitzat en els darrers anys nombrosos procediments judicials contra adults, si bé també s'han obert expedients de reforma incoats contra menors suposadament col·laboradors en la captació de víctimes.

Igualment és ressenyable l'augment d'assumptes relacionats amb delictes de violència sobre la dona, ja que les denúncies van augmentar després del cessament de l'estat d'alarma. Per a la fiscal delegada d?aquesta secció, Mercedes Carrascón, això posa de manifest la necessitat de crear un tercer Jutjat de Violència sobre la dona, una reivindicació que també han fet els jutges.

Notícies més vistes Avui