Notícies Balears.

Notícies Balears.

La Fiscalia Europea investiga els contractes de mascaretes de Canàries i Balears amb la 'trama Koldo'

La Fiscalia Europea investiga els contractes de mascaretes de Canàries i Balears amb la 'trama Koldo'

Investiga presumptes delictes de malversació, prevaricació i tràfic d'influències

La Fiscalia Europea ha obert una investigació sobre els contractes signats --durant la primera etapa de la pandèmia-- pel Servei Canari de Salut i el Servei de Salut de les Illes Balears amb la presunta trama en la qual hauria participat Koldo García, exassessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos, per al subministrament de mascaretes.

Així ho ha anunciat aquest dilluns l'òrgan comunitari en un comunicat en el qual precisa que obre les diligències després de rebre "una denúncia d'un particular" i dur a terme "diverses mesures encaminades a verificar la seva competència per investigar els fets al·legats".

La Fiscalia Europea ha adoptat aquesta decisió després de recopilar informació addicional de la Fiscalia Anticorrupció i del Jutjat Central d'Instrucció Número 2 de l'Audiència Nacional, qui investiguen a Espanya a set membres de la presumpta 'trama Koldo', que hauria pagat comissions irregulars per aconseguir contractes de mascaretes amb l'Administració durant la primera etapa de la pandèmia. Segons ha precisat, també ha recopilat dades dels diferents organismes encarregats de gestionar el finançament de la Unió Europea.

"Amb base a la informació recaptada, es va prendre la decisió d'iniciar formalment la investigació per presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències de conformitat amb la legislació nacional i el Reglament de la Fiscalia Europea", ha assenyalat.

En el marc del comunicat, l'organisme comunitari no ha precisat si ja figuren persones o empreses imputades per aquests delictes o si de moment només investiga fets.

La Fiscalia Anticorrupció espanyola va remetre documentació a la Fiscalia Europea el 8 de juny de 2023 a través d'un decret "al afectar a fons de la Unió Europea". Fonts properes a la investigació confirmen a Europa Press que els contractes en qüestió serien diversos subscrits amb les comunitats autònomes llavors presidides per Francina Armengolo i Àngel Víctor Torres.

En concret, es tracta de quatre contractes signats per Canàries i un per Balears amb l'empresa Solucions de Gestió i Suport a les Empreses SL entre abril i maig de 2020, per un import conjunt de 16.019.079 euros, d'acord amb les dades que recull la querella del Ministeri Públic espanyol.

En el cas de Canàries, el primer d'aquests contractes es va signar per al subministrament de 837.300 mascaretes KN95 i 555.000 mascaretes FFP2 per un import de 2.095.018 euros. El segon es va adjudicar en concepte de transport, fletes aèries i assegurances de transport de mascaretes per 447.061 euros. El tercer contracte va assolir els 4,7 milions d'euros per a l'adquisició de mascaretes FFP2. I el quart es va subscriure per 5 milions d'euros pel subministrament de dos milions de mascaretes KN95.

Respecte a l'Administració balear, el contracte adjudicat pel Servei de Salut de les Illes Balears es va firmar el maig de 2020 per 3,7 milions d'euros per al subministrament de mascaretes FFP2.

CONTRACTES INVESTIGATS A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Cal recordar que la resta de contractes que van ser adjudicats a la presumpta 'trama Koldo' estan sent investigats pel Jutjat Central d'Instrucció Número 2 de l'Audiència Nacional i la pròpia Fiscalia Anticorrupció.

En la seva querella, el Ministeri Públic detalla que el primer contracte investigat va ser adjudicat per Ports de l'Estat, formant part del seu Consell Rector el propi Koldo. El segon va ser adjudicat per un ens depenent del seu Ministeri --ADIF-- "on assessorava al titular" del mateix. "Els contractes posteriors s'adjudiquen pel Ministeri de l'Interior com a conseqüència de les decisions del Ministeri de Transports", afegeix.

En concret, consta un expedient adjudicat el març de 2020 per Ports de l'Estat per 20 milions d'euros, un expedient adjudicat per Adif en aquesta mateixa data per 12,5 milions d'euros, i un expedient adjudicat l'abril d'aquell any per la Subdirecció General de Gestió Econòmica i Patrimonial per 3,4 milions d'euros.