• dimecres 7 de juny del 2023

La Fiscalia rebaixa a set anys i mig de presó la pena que demana per l'incendi de l'edifici 'okupa' d'Eivissa

img

Retira completament l'acusació per al segon processat, a qui inicialment acusava de col·laborar vigilant la zona mentre el un altre començava el foc

PALMA, 22 set.

La Fiscalia ha rebaixat a set anys i mig de presó la pena que demana per al principal acusat per l'incendi de l'edifici 'okupa 'd'Es Viver, a Eivissa, en què va morir una dona.

En acabar el judici celebrat amb un jurat a l'Audiència Provincial a Palma, la fiscal ha modificat les seves conclusions qualificant els delictes d'imprudència greu , cosa que permet rebaixar les penes que se sol·liciten.

Així, acusa J.C. d'un delicte d'incendi amb perill per a la vida o la integritat de les persones per imprudència greu, en concurs amb tres delictes de lesions per imprudència greu i un delicte d'homicidi imprudent.

A més, la fiscal ha retirat completament l'acusació contra el segon processat, a qui inicialment s'acusava de col·laborar vigilant la zona mentre el primer iniciava el foc llançant un encenedor.

Les acusacions particulars i les defenses s'han adherit substancialment a la nova petició del Ministeri Fiscal, que dóna per bo el "reconeixement exprés" de l'acusat al judici. L'home va admetre que va estar fumant als voltants de l'edifici i va declarar que "pot ser" que llancés una burilla encesa.

La Fiscalia modifica així la seva versió inicial dels fets, amb què acusava l'home si hagués iniciat el foc intencionadament a manera de venjança contra un resident de l'edifici amb què hauria discutit.

Aquestes modificacions es produeixen després d'un acord de conformitat amb la resta de parts personades en el procediment. L'única discrepància és d'una de les acusacions particulars, sobre la quantitat amb què es pretén indemnitzar els germans de la víctima morta a l'incendi, ja que reclamen que ha de ser superior.

La magistrada-presidenta del Tribunal del Jurat ha citat el Jurat i les parts personades per al proper dilluns 26 de setembre a les 10.00 hores per lliurar-los l'objecte de veredicte.

L'incident va tenir lloc cap a les 12.40 hores del 13 de maig de 2019. A l'incendi va morir una dona de 59 anys que residia a la segona planta. El cadàver va ser localitzat entre les restes de l'edifici durant les feines d'extinció. Després de l'incident es va obrir una investigació paral·lela per aclarir si la morta havia estat tancada per la seva parella, un home de 46 anys que va ser detingut per presumptes maltractaments.

Altres residents van resultar afectats per cremades de segon grau, intoxicació per fum i aixafament, i van requerir ingrés a l'UCI.

Als dos acusats de l'incendi des Viver se'ls atribueix també l'incendi que va destruir els Jutjats d'Eivissa. El procediment està pendent de judici, que se celebrarà al novembre. La Fiscalia demana quatre anys i mig de presó per a cadascun.

L'incendi va calcinar dues plantes de l'edifici judicial de l'avinguda Isidoro Macabich. L'incident va suposar importants dificultats i retards per a l'administració de Justícia a la Illa. Es creu que el mòbil seria destruir documents judicials o proves de causes que tenien pendents.

Notícies més vistes Avui