• dijous 2 de febrer del 2023

La Guàrdia Civil veu coincidències entre el material de zulos d'ETA a França i l'atemptat de Palmanova

img

Senyala similituds en la fabricació, manipulació i aspectes logístics

MADRID, 12 Set.

La Guàrdia Civil ha emès un informe en què indica coincidències en la fabricació, la manipulació i els aspectes logístics entre el material explosiu trobat el 2009 en una sèrie de zulos d'ETA trobats a sis localitats franceses i en l'atemptat perpetrat el 30 de juliol d?aquell mateix any a Palmanova-Calvià (Mallorca), l?última acció amb víctimes mortals que va cometre la banda terrorista a Espanya i que va acabar amb la vida de dos membres de la Benemèrita.

El informe, al qual ha tingut accés Europa Press, analitza tota la documentació remesa per les autoritats franceses sobre el material que van trobar als zulos descoberts a Cabrerolles, Camplong, Generalite, Minerve, Vieussan i Ferrals les Montagnes amb l'objectiu últim de tractar de determinar la identitat de militants d'ETA que poguessin estar relacionats amb les accions terroristes comeses a les Illes Balears el juliol i l'agost del 2009".

Els especialistes fan aquests apunts en el marc de la investigació per l'últim atemptat mortal d'ETA a Espanya abans que anunciés l'abandonament de les armes el 2011. A l'acció terrorista van morir els guàrdies civils Diego Salvá i Carlos Saenz de Tejada.

Així, en un ofici datat el 28 passat de juliol, l'institut armat dóna compte al titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 4, José Luis Calama, de l'informe emès el 21 de juny, on conclou que "la singularitat dels dispositius emprats en els artefactes col·locats als vehicles de la Guàrdia Civil i el recuperat en un dels zulos de França els vincula, sens dubte, en l'aspecte relacionat amb la seva fabricació, encara que possiblement també en allò relacionat amb els aspectes logístics i operatius de l'organització et rrorista, ja que aquests dispositius semblen haver estat creats 'ex profeso'".

A més, recorda que, "per la troballa en territori francès, l'agost de 2009, dels set zulos de ETA que eren gestionats per la logística de l'aparell militar de l'organització terrorista i en què estaven integrats Aitzol Etxaburu, Alberto Machain i Andoni Sarasola, en qualitat de principals responsables de l'esmentada estructura, les autoritats judicials franceses van instruir procediment. ".

La Benemèrita desgrana aquestes coincidències detallant que "entre el material trobat als zulos es trobava una gran quantitat de quilos dels precursors utilitzats per a la fabricació de l'explosiu denominat amonal, que va ser utilitzat com a càrrega en els artefactes tipus 'lapa' que van ser col·locats als baixos dels dos vehicles de la Guàrdia Civil el 30 de juliol de 2009; i també per a la fabricació de l'explosiu cloratita --denominat com a 'kaskabarro' per ETA--" que es va emprar en els quatre artefactes que van esclatar el 9 d'agost de 2019 als lavabos de quatre establiments ubicats a Palma de Mallorca.

Especifica així mateix que en aquests zulos també van trobar "nombrosos dispositius antimoviment del tipus 'lapa', utilitzats per l'esmentada organització terrorista per fabricar artefactes com els que van ser col·locats als vehicles oficials de la Guàrdia Civil a Palmanova-Calvià; així com dispositius de retard, dels denominats 'TU', temporitzadors amb un retard màxim d'un any que presumiblement van ser utilitzats en els artefactes col·locats en els quatre lavabos".

La Guàrdia Civil esmenta una altra "coincidència destacable" que "sembla relacionar els autors d'aquestes accions" terroristes. En primer lloc, apunta, "és significativa la troballa d'un element usat per ETA en comptadíssimes ocasions en la fabricació i/o col·locació de els seus artefactes improvisats, com són les brides de plàstic”.

A aquest respecte, explica que “l'artefacte que va poder ser fotografiat abans de la seva explosió en un dels vehicles oficials de la Guàrdia Civil estava fixat als baixos del mateix per mitjà de brides de plàstic de color negre”, i que “en els artefactes que van ser col·locats al bar NICA i al restaurant ENCO, tots dos a Palma de Mallorca l'agost de 2009, van ser recuperats diversos trossos de brides del mateix tipus que les anteriors".

< p>"Les restes de brides trobades en el primer dels casos presenten restes adherides de cinta aïllant de color negre, cosa que indica que la manipulació efectuada en, almenys, aquest artefacte, seria molt semblant a l'observada en l'artefacte col·locat als baixos del vehicle oficial de la Guàrdia Civil, és a dir, el contenidor de l'artefacte estaria folrat també amb cinta aïllant de color negre i les brides embotides en el mateix", descriu.

L'institut armat afegeix que "també s'ha pogut observar que, una vegada col·locades, les brides van ser retallades, cosa que indica igualment una mateixa manipulació d'aquest element en tots els incidents on es coneix la seva utilització".

En segon lloc, l'ofici posa en relleu que a França es van trobar dos temporitzadors dels denominats per ETA com a 'T-48' " el funcionament del qual podria ser compatible amb el dels dispositius usats en els artefactes col·locats als vehicles de la Guàrdia Civil a Palmanova-Calvià".

En un d'ells veu "una manipulació especialment singular, mai observada anteriorment en dispositius del mateix tipus incautats a ETA, que seria compatible amb la que presentava, almenys, un dels dispositius emprats en els artefactes col·locats als dos vehicles de la Guàrdia Civil, concretament al vehicle els baixos del qual van poder ser fotografiats abans de la seva explosió".

"E Aquest dispositiu no només permet el seu ús conjunt amb un sistema antimoviment 'lapa' com l'utilitzat en els esmentats artefactes (...) sinó que es tracta de l'únic dispositiu temporitzat de tots els usats per l'organització terrorista que és compatible electrònicament en una combinació d'aquestes característiques", puntualitza.

Amb tot, assenyala que, "tenint en compte el rendiment ofert pel dispositiu esmentat en les proves efectuades per especialistes del SEDEX de la Guàrdia Civil, els artefactes podrien haver estat col·locats, sense cap dubte, durant la matinada del mateix dia dels atemptats, el 30 de juliol de 2009, o durant la matinada del dia 29 del mateix mes, en cas d'haver fet servir piles del tipus 'lithium' ', de més durada".

En aquest sentit, posa èmfasi que "el vehicle oficial ocupat pels dos guàrdies civils assassinats va estar circulant durant diverses hores amb l'artefacte col·locat als seus baixos fins que va quedar en disposici ó de fer explosió, circumstància que va passar entre les 13.00 i les 13.40 hores del 30 de juliol de 2009", cosa que avisa que podria haver provocat més víctimes.

No obstant, sosté que "la hora a què l'artefacte va quedar en disposició de fer explosió no sembla triada a l'atzar, ja que coincideix amb la finalització del torn del matí a la majoria de les patrulles de seguretat ciutadana del cos o amb l'inici de torn de tarda, augmentant , d'aquesta manera, les probabilitats d'aconseguir el seu objectiu".

Notícies més vistes Avui