• dimecres 29 de març del 2023

La indústria eleva les vendes a les Balears un 40,9% al juny

img

PALMA/MADRID, 18 Ago.

La xifra de negocis de la indústria va augmentar el mes de juny passat un 40,9 per cent a les Balears en taxa interanual, segons dades difoses aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A tot Espanya, la xifra de negocis de la indústria va pujar un 31,7% al juny respecte al mateix mes del 2021, degut, principalment, a l'impuls de les vendes procedents del sector energètic.

Amb l'avenç interanual del juny, gairebé un punt inferior al registrat al maig, la facturació de la indústria suma 16 mesos consecutius d'ascensos després d'haver encadenat anteriorment un any de taxes interanuals negatives per la crisi del Covid.

Per sectors, l'energia va disparar les vendes un 131,2% interanual, mentre que els béns d'equip van facturar un 25 ,2% més. A aquests avenços els segueixen els dels béns intermedis (+24,1%); béns de consum no duradors (+22,9%) i béns de consum duradors (+18,5%).

Les branques on més van augmentar les vendes en taxa interanual van ser les coqueries i refinació de petroli ( +131,2%); la fabricació d'articles de joieria, bijuteria i d'instruments musicals (+58,4%) i la fabricació de motocicletes, bicis i vehicles per a discapacitats (+52,4%), mentre que l'única retallada interanual de la facturació els ho va anotar la indústria del tabac (-16%).

Corregit l'efecte calendari i l'estacionalitat, la xifra de negocis de la indústria va pujar un 33,1% interanual el sisè mes de l'any, taxa 3,3 punts superior a la del mes anterior i la més alta des del maig del 2021.

En els sis primers mesos de l'any, la xifra de negocis de la indústria s'ha incrementat una mitjana del 24%, destacant els augments de les vendes en coqueries i refinació de petroli (+118,2%) i en la fabricació d'articles de joieria i bijuteria (+54,8%). Per contra, els únics descensos de les vendes el primer semestre els registren la indústria del tabac (-6%), la fabricació d'ordinadors (-2%) i la fabricació de vehicles de motor (-0,8%). /p>

En termes mensuals (juny sobre maig) i en dades corregides d'estacionalitat i calendari, la indústria va elevar les vendes un 2,2%, gairebé dos punts més que al maig i el tercer creixement mensual consecutiu.

p>

Tots els sectors van elevar les vendes al juny respecte al maig, especialment l'energia (+5,1%), seguida dels béns d'equip (+4,1%), béns de consum no durador (+3 ,8%), béns de consum durador (+1,4%) i béns intermedis (+0,1%).

Les activitats que més van incrementar les vendes respecte al maig van ser la reparació i instal·lació de maquinària i equip (+9,4%); la fabricació d'un altre material de transport (+6,8%) i la fabricació de productes farmacèutics (+6,3%), mentre que les retallades mensuals més grans es van registrar a la indústria del tabac (-10,5%) i en la fabricació de productes informàtics i la metal·lúrgia (-2,2% en tots dos casos).

La xifra de negocis de la indústria va augmentar el mes de juny passat a totes les comunitats autònomes en taxa interanual.

/p>

Els majors ascensos es van produir a Múrcia (+61,7%), Comunitat Valenciana (+45,5%), País Basc (+45,3%), Balears (+40,9%), Astúries (+40,3%) i Andalusia (+38,9%), mentre que els més moderats els van presentar Canàries (+15,5%), La Rioja (+17,4%), Castella i Lleó (+20) %) i Catalunya (+20,2%).

Notícies més vistes Avui