• dilluns 5 de juny del 2023

La instal·lació de plaques solars a quatre edificis públics de Palma reduirà la factura elèctrica de 85 habitatges

img

PALMA, 6 Oct.

L'Institut Balear de l'Energia (IBE) i el Patronat Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació Integren de Barris de Palma (PMH-RIBA) han signat aquest dijous un conveni de col·laboració per instal·lar panells solars sobre cobertes de quatre edificis en règim d'autoconsum compartit i que beneficiaran 85 vivendes que veuran reduïdes la factura elèctrica.

>

Segons ha explicat la Conselleria en una nota de premsa, les instal·lacions impulsades per l'IBE sumaran 74 kW de potència, fet que suposa 111.000 kWh/any d'electricitat generada renovable i deixar d'emetre 73 tones de CO2 a l'any, que és l'equivalent a sembrar 7.300 arbres.

La inversió per part de l'IBE per a aquestes quatre instal·lacions a Palma serà de 107.448 euros i amb els ingressos de l'energia venuda es rehabilitaran energèticament els edificis.

p>

El vicepresident i conseller, Juan Pedro Yllanes, ha assenyalat que la figura de l'autoconsum compartit s'està convertint cada dia més en "la protagonista de les teulades de Balears".

Yllanes ha subratllat que a més de reduir les factures de la llum, el conveni permetrà reinvertir els ingressos obtinguts per rehabilitar energèticament els edificis.

"En un context de crisi energètica i climàtica, cada pas que fem en la generació de energia neta és un pas més al blindatge energètic i climàtic de les nostres illes. Per això, des de l'Administració posem a disposició energia neta, pública i barata a qui menys en té”, ha afegit.

Per la seva banda, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digna i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha defensat la col·laboració entre administracions per emprendre iniciatives que lluitin contra la "bretxa energètica".

L'edil ha afirmat que no hi pot haver una "fractura social" entre qui pot pagar instal·lacions d'autoconsum i qui no.

"La crisi energètica colpeja sobretot les persones més humils i els poders públics hem de cuidar que ningú quedi enrere", ha afirmat.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, per part seva, ha reivindicat que l'IBE és la "eina clau i estratègica" en el desenvolupament de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

< Malagrava ha defensat que la transició energètica ha d'arribar a tota la ciutadania, raz ó per la qual l'empresa pública ha de vetllar perquè la gent amb menys recursos pugui accedir a energia neta, pública i barata. són més les persones que s'estan sumant a aquesta revolució de les teulades”, ha indicat Malagrava. El director gerent de l'IBE, Ferran Rosa, ha assenyalat que en la mesura que es vagin reparant cobertes es podran aprofitar per desenvolupar instal·lacions d'autoconsum comunitari a la resta de cobertes disponibles. Properament, ha avançat, des de l'IBE s'avaluaran els edificis més grans del carrer Aragó i del carrer del Temple per poder-los incloure en una altra fase.

El director general d'Habitatge i gerent del Patronat Municipal, Josep Maria Rigo, ha valorat també "molt positivament" les polítiques d'autoconsum perquè "alliberen, en part, els efectes de la pujada de preus generalitzada a tots els nivells, especialment alta en el cas del cost de l'energia.< /p>

Segons han assenyalat a la nota de premsa, el conveni de col·laboració estableix actuacions en quatre edificis de Palma, que suposen un 30 per cent dels habitatges d'edificis de propietat municipal.

primer projecte està situat a l'edifici del carrer de la Llotgeta, a la plaça de Mercadal i sumarà 9 kW. La inversió d'aquest projecte serà de 13.068 euros.

El segon projecte estarà ubicat a l'edifici de la carrer Almadraba i sumarà fins a 28 kW. La inversió en aquest edifici o serà de 40.656 euros.

El tercer projecte, situat al carrer de Cerdà, tindrà una inversió de 13.068 euros i sumarà 9 kW més de potència.

Finalment, el quart edifici que veurà desenvolupat el projecte a les teulades serà l'Edifici Tirador, que sumarà 28 kW més amb una inversió de 40.656 euros.

Segons han afegit, la inversió de l'IBE permetrà un estalvi net de 275 euros anuals a la factura elèctrica de cadascun dels consumidors associats.

D'aquesta manera, particulars d'aquests edificis podran consumir energia directament de la instal·lació pagant una petita quota anual segons la potència que se sol·liciti a raó de 100 euros per cada kW. En aquest cas, els particulars podran sol·licitar una participació de 0,5 kW.

Segons el conveni, l'IBE també haurà de contractar projectes i executar instal·lacions, finançar els costos de les instal·lacions fotovoltaiques, mantenir les instal·lacions i assumir-ne el cost per 25 anys, subministrar l'electricitat amb els consumidors associats, gestionar el repartiment de la producció, tenir la responsabilitat en els danys i la desinstal·lació al final del conveni.

Per la seva banda, la PMH- RIBA ha d'autoritzar l'IBE l'ús de l'espai i vincular els subministraments on el PMH-RIBA és titular i situat als edificis.

A més, haurà de desenvolupar projectes de rehabilitació energètica i disseminar l'experiència de la rehabilitació energètica integral. Finalment, assumirà el cost de desmuntatge en cas d'haver de fer ús de les cobertes abans de finalitzar el conveni.

Notícies més vistes Avui