• dimarts 21 de març del 2023

La meitat dels avisos per símptomes d'ofegament registrats aquest any a Balears han acabat en mort

img

Dels 47 avisos comptabilitzats fins al juliol, 24 han estat mortals

Un 30% per cent dels avisos corresponen a menors de 7 anys

PALMA, 25 Jul.

La meitat dels avisos per símptomes d'ofegament registrats des de començament d'any a les Balears han acabat amb resultat de mort, concretament 24 dels 47 avisos comptabilitzats.

Segons les dades registrades pel SAMU 061 i ofertes aquest dilluns pel Govern, en el cas dels nens que acaben ingressats en cures intensives, al 78 per cent no n'hi havia supervisió per part de cap adult en el moment de l'ofegament. A més, un 30% dels avisos corresponen a menors de 7 anys.

Aquest dilluns se celebra el Dia Mundial de la Prevenció dels Ofegaments. Així, des del Govern han recordat que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els nens menors de 5 anys són els que estan exposats a més riscos i, en aquest sentit, la vigilància i la supervisió per part dels adults són "vitals" a l'hora d'evitar un ofegament.

El perfil més habitual dels avisos que es reben per símptomes d'ofegament és un home d'entre 40 i 65 anys. El 60% dels casos es registren a les platges i el 25%, a piscines. Una quarta part dels casos està relacionada amb substàncies tòxiques i alcohol, i el moment més freqüent és entre les 15.00 i les 17.00 hores de la tarda.

En el cas dels nens, de gener a juliol de 2022, s'han registrat 14 casos que corresponen a menors de 7 anys, dos dels quals han perdut la vida.

Segons dades registrades els últims anys a l'UCI pediàtrica de l'Hospital Universitari Son Espases, de la totalitat dels casos que arriben a cures intensives, el 73% va recuperar la normalitat, un 19,3% va morir i un 7,2% va patir una encefalopatia greu.

Al 78% de els casos no hi havia supervisió per part de cap adult en el moment de l'ofegament i un 74% dels nens no sabien nedar de manera autònoma.

L'ofegament és un problema important de salut pública i una de les deu principals causes de defunció en nens i joves a pràcticament totes les regions del món. De fet, es produeixen 500.000 morts cada any.

A diferència d'altres traumatismes, la supervivència està determinada gairebé exclusivament per l'atenció prestada al lloc de l'accident i depèn de dos factors, com ara la rapidesa amb la que es fa el rescat a l'aigua i la promptitud amb què es practiqui la reanimació apropiada.

En aquest punt, l'Associació Espanyola de Pediatria recomana seguir unes estratègies efectives per a la prevenció.

< p> Entre aquestes han destacat la supervisió o vigilància de qualsevol nen que estigui a prop de qualsevol entorn aquàtic, així com el tancament de tot el perímetre de les piscines, les classes de natació i l'aprenentatge d'habilitats de supervivència a l'aigua --es convenient que els menors aprenguin a nedar a partir dels quatre anys--, l'ús de dispositius personals de flotació -no són recomanables flotadors inflables- i l'entrenament en reanimació cardiopulmonar (RCP).

XOX

Notícies més vistes Avui