La Mesa del Parlament decidirà dimecres sobre la destitució de Le Senne com a president.

La Mesa del Parlament decidirà dimecres sobre la destitució de Le Senne com a president.

PALMA, 30 de gener.

La Taula del Parlament abordarà en la seva reunió d'aquest dimecres l'expulsió de Gabriel Le Senne i Patricia de las Heras del Grup Parlamentari Vox i la petició del president de ajornar la tramitació dels escrits a l'espera d'informes jurídics.

La reunió de la Taula està prevista per a les 10.30 hores. A l'ordre del dia entren els escrits que aquest dilluns va presentar la portaveu de Vox a la Cambra, Idoia Ribas, expulsant del Grup Parlamentari a Gabriel Le Senne i a la presidenta del partit a les Illes, Patricia de las Heras.

En el cas de Le Senne, l'expulsió implica el seu cessament com a president del Parlament atès que el reglament estipula que els membres de la Taula perden el càrrec quan deixen de formar part del seu grup parlamentari.

Tant ell com De las Heras passaran a tenir la condició de diputats no adscrits, tot i que segueixen afiliats a Vox, mentre que els cinc diputats que conservaran el grup i la marca Vox seran expulsats del partit, segons ha anunciat la direcció nacional.

Le Senne preveu sol·licitar informes jurídics sobre l'aplicació del reglament, una proposta que deixaria en suspens la tramitació dels escrits i li permetria mantenir-se en el càrrec mentre no hi hagi una resolució.

En declaracions als mitjans, Le Senne argumentava que la reforma del reglament "es va fer pensant en la situació contrària": quan un membre de la Taula és expulsat del seu partit i del seu grup parlamentari, com va ocórrer el 2017 amb Xelo Huertas i Podem. En canvi, en la situació actual no hi hauria una correspondència entre grup parlamentari i partit.

Le Senne també vol encarregar un altre informe que es pronunciï sobre a qui correspon designar candidat per ocupar la presidència del Parlament si aquesta queda vacant. El reglament preveu que correspon al grup que va proposar originalment el membre cessat.

La decisió requerirà majoria de la Taula, de la qual també formen part dos membres del PP, Mauricio Rovira i Misericòrdia Sugrañes (vicepresident primer i secretària primera), i del PSIB, Mercedes Garrido i Pilar Costa (vicepresidenta i secretària segones).

En la reunió d'aquest dimecres Le Senne els transmetrà els "dubtes jurídics" que veu al respecte i confia a obtenir el seu suport: "Només es tracta de demanar informes jurídics per actuar conforme a dret".

Després de la Taula, a les 12.30 hores es reunirà la Junta de Portaveus.

Entre tant, els cinc diputats que queden al Grup Parlamentari Vox no es veuen fora del partit, atès que no han rebut una comunicació oficial al respecte, i consideren que és indiscutible que els correspon a ells designar un nou candidat.

En una roda de premsa, el portaveu adjunt, Sergio Rodríguez, ha defensat també que el cessament de Le Senne hauria de ser automàtic en aplicació del reglament, i ha lamentat la seva decisió de "atrinxerar-se" sol·licitant informes jurídics.

Rodríguez ha assegurat que tenen "la mà tendida" a la direcció nacional per reconduir la situació i que "garanteixen" la governabilitat de l'Executiu de Marga Prohens, "sempre i quan el PP segueixi sent fidel" als punts de l'acord signat a l'estiu.

Mentre, Prohens insistia que la governabilitat de Balears no es veurà afectada per aquesta situació de crisi interna d'un partit, i des de l'oposició han sol·licitat que la presidenta comparegui per donar explicacions. El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, li ha reclamat que aclareixi "si tenia pactes ocults" dins d'aquesta polèmica.

Tags

Categoría

Illes Balears