Notícies Balears.

Notícies Balears.

La oposició critica la EMT per eliminar el requisit de català pels nous conductors i reduir la paritat. L'oposició critica que l'EMT elimini el requisit del català pels nous conductors i redueixi la paritat.

La oposició critica la EMT per eliminar el requisit de català pels nous conductors i reduir la paritat.

L'oposició critica que l'EMT elimini el requisit del català pels nous conductors i redueixi la paritat.

PALMA, 9 de maig.

El PSOE Palma i MÉS per Palma han criticat que el Consell d'Administració de l'EMT hagi aprovat unes noves bases per a nous conductors que suprimeixen el requisit lingüístic del català i "alteren les mesures de paritat de gènere establertes".

Segons han criticat ambdues formacions en sendes notes de premsa aquest dijous, el Consell d'Administració de l'EMT ha aprovat una nova borsa de places per a conductors que redueix de forma "alarmant" la presència de dones, amb una disminució de la quota mínima del 40 al 25 per cent.

En relació amb el requisit lingüístic, han explicat que en els últims anys l'EMT ha aplicat criteris de selecció basats en mèrit, capacitat i igualtat, exigint com a mínim un nivell A2 de català en la categoria de personal de conducció. Ara, aquesta nova regulació elimina l'exigència, una decisió que els socialistes han considerat "un retrocés en la promoció de la llengua catalana".

Des de MÉS per Palma han afaitat a l'equip de govern per "un nou atac a la llengua catalana per part del PP". En conseqüència, la ciutadania "no tindrà garantit el seu dret a ser atesa i entesa en català en el transport públic de Palma", ha lamentat el regidor ecosobiranista Miquel Àngel Contreras.

"És a dir, pot passar que una persona demani informació en català a un xòfer d'un autobús públic i que aquest es negui a donar-la o que no l'entengui", ha criticat, subratllant que aquesta situació pot comportar "comportaments discriminatoris i vexatoris cap als catalanoparlants". En aquesta línia, ha fet referència a una denúncia d'una usuària del TIB en aquest sentit.

A més, Contreras ha assenyalat que després de la manifestació del passat diumenge en defensa del català, "el PP demostra que la seva política lingüística està dictada pels desitjos i l'odi de Vox". "El PP i Prohens volen vendre fum assegurant que no cometran més atacs a la llengua i que compliran amb l'Estatut però els fets diaris demostren el contrari", ha apuntat.

En relació amb la modificació de la quota de reserva per a dones en col·lectius predominantment masculins, del 40 al 25 per cent, el PSOE ha assenyalat que contradiu el Pla d'Igualtat de l'Ajuntament de Palma, dissenyat per fomentar un equilibri més just entre sexes, especialment en sectors laborals on els homes són majoria.

Per la seva banda, MÉS per Palma ha considerat que l'alcalde "torna a plegar-se als dictats de l'ultradreta en una altra de les seves obsessions, la igualtat entre homes i dones i el feminisme". A més, segons ha recordat Contreras, les dones han estat històricament marginades i subrepresentades en molts sectors, inclosos els empresarials i governamentals.

En aquest sentit, reservar places a dones en una empresa pública és "una pràctica fonamental per promoure la igualtat de gènere i combatre la discriminació en l'àmbit laboral", ha puntualitzat, insistint que crea oportunitats perquè les dones accedeixin a rols de lideratge i de presa de decisions que, d'altra manera, podrien ser inaccessibles. "És evident que amb aquesta decisió el PP i Vox fan que aquestes barreres siguin encara més altes", ha conclòs el regidor.

A més, el PSOE Palma ha demanat explicacions al govern municipal i ha reclamat "transparència" sobre els motius de les modificacions. "La resposta del PP, actualment en el poder, sembla indicar una nova orientació en les polítiques de gestió del personal que podria afectar negativament la cohesió social i la igualtat d'oportunitats en l'àmbit municipal", han considerat els socialistes.

Finalment, la formació ha instat a una revisió de les bases i a un "retorn als principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat que sempre han regit l'EMT de Palma".

.