• dijous 2 de febrer del 2023

La paralització de nous usos residencials i turístics a sòl rústic, propostes del programa electoral de MÉS

img

La formació aposta per suprimir la promoció turística per part del Govern

PALMA, 3 Nov.

La paralització de nous usos residencials i turístics a sòl rústic és una de les principals propostes d'entre les 954 que preveu el programa electoral amb què MÉS per Mallorca afrontarà les properes eleccions autonòmiques i municipals de maig de 2023.

>

L'Assemblea de MÉS, reunida aquest dijous per tarda al Teatre de CCOO Balears, a Palma, ha aprovat aquest programa electoral amb el 98% de vots favorables.

El document aprovat, que ha estat defensat per la portaveu de la formació, Marta Carrió, conté un total de 954 propostes dividides en tres blocs: illa, treball i casa.

El coordinador general i candidat de MÉS per Mallorca a la presidència del Govern , Lluís Apesteguia, ha apuntat que es tracta de "un programa electoral valent i ambiciós, amb l'habitatge, el decreixement turístic, el medi ambient i la llengua i cultura pròpies com a eixos bàsics per a la legislatura 2023-2027".

Per la seva banda, el secretari general i candidat al Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, ha destacat la feina feta a l'hora d'elaborar el programa electoral 2023-2027 de la formació. "El programa de MÉS conté un total de 954 propostes elaborades per part de la militància, cosa que demostra la fortalesa de la formació i que estem preparats per liderar totes les institucions a partir de maig de 2023", ha afegit.

El document aprovat aquest dijous per l'assemblea marca com a objectiu per a la propera legislatura implantar un nou model territorial per a Mallorca, eliminant la possibilitat de donar nous usos residencials o turístics als habitatges en sòl rústic.

< p> A més, aposta per suprimir la promoció turística per part del Govern i centrar la seva activitat en la gestió turística sostenible. Pel que fa al Consell, defensa que es reorienti la seva activitat per a la sostenibilitat del sector amb dos objectius: decreixement i diversificació.

En aquest sentit, des de MÉS es marquen com a meta eliminar totes les places existents a la borsa , mantenint-la només com a element de gestió i regulació pública de les places turístiques, reduint així el sostre de places. Pel que fa a l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), aposten per augmentar-lo convertint-lo en un import proporcional, que gravi una part del preu de l'estada, a més de blindar-lo a qüestions mediambientals i de protecció del territori.

Respecte a l'habitatge, la formació proposa "pressionar" l'Estat i la Unió Europea perquè limitin la compravenda d'habitatges als no residents, així com per promoure la limitació dels preus del lloguer a través d'un límit.

>

Al seu programa, MÉS també planteja enfortir la col·laboració institucional entre els governs de Balears, Catalunya i Comunitat Valenciana per afavorir de forma coordinada les polítiques de consolidació de la llengua catalana en tots els seus àmbits. A més, el text aprovat també aposta per fomentar la visibilitat i la presència de nous catalanoparlants en diferents àmbits socials, especialment als mitjans de comunicació públics.

Pel que fa a les relacions amb l'Estat, MÉS demana un nou marc basat en "la bilateralitat i la sobirania fiscal" que inclogui competències exclusives en el control d'àrees com ports i aeroports, mercat laboral, energia, transport, justícia i policia autonòmica.

Quant al sistema educatiu, la formació proposa dotar-lo dels recursos necessaris per desenvolupar un model de qualitat, gratuït i universal, que fomenti l'escola pública, laica i en català. En aquest sentit, aposten per destinar el 7% del PIB, així com elaborar un Decret de reducció de ràtios per continuar reduint-les a totes les etapes educatives.

Notícies més vistes Avui