• dimecres 7 de desembre del 2022

La policia constata que les màfies algerianes d'immigració atrauen cada cop més persones d'altres països d'Àfrica

img

Un home acusat de patronejar una pastera amb 16 migrants reconeix haver conduït però nega ser l'organitzador del viatge

PALMA, 28 Oct.

La Policia Nacional ha constatat que els últims mesos les màfies algerianes d'immigració il·legal estan atraient, cada vegada més, persones d'altres països d'Àfrica.

Així ho ha explicat un inspector de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF) de la Policia en un judici celebrat a Palma contra un home acusat de patronejar una pastera des d'Algèria a Cabrera.

"Majoritàriament els migrants són algerians, però des de fa un temps aquestes xarxes estan sent utilitzades per persones d'altres països, que fa un any i mig no ho feien", ha explicat l'agent. De fet, en el viatge en pastera que és objecte d'aquest judici a l'Audiència Provincial anaven iemenites i sirians.

Un altre funcionari policial ha explicat que els algerians no solen prestar-se a col·laborar amb les autoritats perquè "tenen" por" ja que "les màfies que els porten saben on viu la seva família". "Són xarxes que funcionen bastant més organitzadament del que pot semblar", ha emfatitzat l'agent. les màfies, "l'endemà marxen i no dóna temps a fer una prova preconstituïda, ni volen signar l'acta de declaració".

Per això, si a l'embarcació viatgen persones d'altres països, la Policia sol centrar-s'hi per aconseguir testificals. En el cas de la pastera jutjat aquest divendres, arribada l'11 de juliol a Cabrera, van interrogar tres persones, dues d'elles iemenites, que van acceptar respondre les preguntes de la policia.

Els dos ciutadans iemenites parlaven bé anglès i tenien educació superior. Van reconèixer "sense cap mena de dubtes" l'acusat com a conductor de l'embarcació.

La Policia Nacional considera que hi ha una ruta d'immigració il·legal ja consolidada entre Algèria i les Balears. Segons l'inspector, el pilotatge de l'embarcació és "l'última baula" d'aquesta cadena.

L'home acusat de patronejar la pastera arribada al juliol des d'Algèria a Cabrera amb 16 migrants a bord ha reconegut a el judici haver conduït l?embarcació durant dues hores, però ha negat ser el responsable del viatge.

La Fiscalia demana per a ell cinc anys de presó per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. A més, a l'inici del judici la fiscal ha introduït modificacions al seu escrit acusant l'home de formar part d'una màfia d'immigració il·legal.

La pastera va arribar a les costes espanyoles l'11 de juliol d'aquest any i entre els passatgers hi havia dos menors. A l'interrogatori, l'acusat ha confirmat que la travessia es va fer des de Burmedés (Algèria), amb una durada d'aproximadament 24 hores.

No obstant, l'home ha negat ser el patró de la pastera, assegurant que era un passatger més. Entre les proves hi ha vídeos en què apareix amb una mà al timó i una altra utilitzant un telèfon mòbil --amb una aplicació GPS per orientar-se, com ell mateix ha admès--, però ho ha justificat assenyalant que va agafar els comandaments perquè era el seu "torn".

En aquest sentit, l'acusat ha mantingut que diversos dels migrants van fer torns per manejar la barca seguint les instruccions d'una altra persona a qui ha identificat com el veritable patró de la pastera . Així, ha dit que aquesta persona li va ensenyar com dirigir la pastera, ja que mai abans havia navegat, i que només va conduir durant dues hores.

Segons ha explicat, a l'embarcació portaven com a provisions per al viatge 30 litres daigua en bidons de cinc litres, llet, fruita i galetes. També ha indicat que portaven benzina i que comptaven amb un sol motor de 40 cavalls. Durant la travessia hi va haver onatge i així mateix alguns passatgers es van cremar pel sol.

L'home ha afirmat que va pagar uns 1.150 euros en dinars algerians quatre mesos abans de salpar. Per això un amic el va posar en contacte amb un tercer, que formava part d'un grup establert a Algèria dedicat a organitzar aquests viatges.

Aquesta persona li va indicar que esperés la trucada. El dia de la partida el van ficar "en una casa molt petita" amb altres persones que no coneixia, fins que a la nit els van portar a la barca per partir.

A més, ha assenyalat que les persones de la suposada màfia els van instruir sobre el que havien de dir si eren interceptats. De fet, quan el van portar al Jutjat a Palma acusat de ser el patró, no sabia per què anava i pensava que era per a "una simple declaració com tothom".

El processat també ha declarat que els passatgers haurien rebut "pressions" d'aquesta organització, amenaçant de fer mal als seus familiars, perquè no col·laborin amb les autoritats espanyoles.

La policia ha insistit en el perill que suposava la travessia per als migrants, atesa la precarietat de l'embarcació. A més, els agents de la Ucrif han recalcat que un testimoni ha explicat que viatjar amb armilla salvavides suposava "un plus addicional" en el preu pagat per la travessia. Segons la informació recollida, només dues persones de la pastera portaven armilla.

Els funcionaris també han recalcat que en aquests viatges se solen portar poques provisions perquè al centre de l'embarcació es col·loquen, ocupant molt d'espai, els bidons de gasolina. Un agent ha incidit que sovint els migrants fan una pràctica perillosa, en proveir amb el motor encara en marxa. "Un subjecta la llauna, un altre l'embut i la goma", ha detallat.

Aquest policia també ha apuntat que és freqüent que a les pasteres transportin haixix o altres substàncies estupefaents que suposadament consumeixen durant la travessia , però sempre es desfan de la droga. "Aquesta va ser la pastera número 23, ara anem per la 33, i no he trobat haixix en cap, encara que en diversos casos hi havia evidents indicis de consum", ha emfatitzat l'agent.

Notícies més vistes Avui