• dilluns 3 d'octubre del 2022

La policia creu que és poc probable que una burilla iniciés l'incendi de l'edifici 'okupa' d'Eivissa

img

PALMA, 21 set.

Un funcionari de policia ha declarat aquest dimarts, al judici per l'incendi de l'edifici 'okupa' d'Eivissa on va morir una dona, que és poc probable que una burilla iniciés el foc, que es va propagar ràpidament i va provocar una important destrucció a l'edifici.

L'agent ha comparegut al judici que celebra l'Audiència Provincial de les Balears amb un jurat a Palma. A la banqueta s'asseuen dos homes que s'enfronten, cadascun, a 18 anys de presó. L'escrit de la Fiscalia n'assenyala un com l'autor del foc, acusant-lo d'haver llançat un encenedor, i l'altre l'acusa de col·laborar amb el primer vigilant la zona.

Aquest dimarts el principal acusat declarava que "pot ser" que llancés una burilla encesa als voltants del bloc en construcció, però negant que ho fes amb la intenció de provocar l'incendi per venjança contra un dels residents. Després d'això, la fiscal, "tenint en compte el reconeixement exprés" a la declaració, va renunciar a bona part de la prova i previsiblement modificarà les seves peticions.

Per la seva banda, aquest dimecres ha comparegut també un funcionari de Bombers que ha explicat com van ser les feines d'extinció. Segons ha indicat, va ser impossible determinar el focus inicial de l'incendi pel fet que al lloc hi havia molt material inflamable, com matalassos, teles i cartrons, i que diverses bombones de gas van explotar iniciant nous focus.

L'incident va tenir lloc cap a les 12.40 hores del 13 de maig de 2019. A l'incendi va morir una dona de 59 anys que residia a la segona planta. El cadàver va ser localitzat entre les restes de l'edifici durant les feines d'extinció. Després de l'incident es va obrir una investigació paral·lela per aclarir si la morta havia estat tancada per la seva parella, un home de 46 anys que va ser detingut per presumptes maltractaments.

Altres residents van resultar afectats per cremades de segon grau, intoxicació per fum i aixafament, i van requerir ingrés a l'UCI.

Als dos acusats de l'incendi des Viver se'ls atribueix també l'incendi que va destruir els Jutjats d'Eivissa. El procediment està pendent de judici, que se celebrarà al novembre. La Fiscalia demana quatre anys i mig de presó per a cadascun.

L'incendi va calcinar dues plantes de l'edifici judicial de l'avinguda Isidoro Macabich. L'incident va suposar importants dificultats i retards per a l'administració de Justícia a l'illa. Es creu que el mòbil seria destruir documents judicials o proves de causes que tenien pendents.